Stop SR-regeringen !

Leder Kommunistisk Politik 2, 2014


Foto: Mette Kramer Kristensen. Demonstration 29. januar mod regeringens udsalg af DONG

SF’s udtræden har ikke fået de to tilbageværende regeringspartier til at bremse op for et øjeblik at overveje, hvad budskabet fra SF’s dybe krise egentlig er. Det var den folkelige modstand mod hele regeringens samlede reaktionære, nyliberale politik – og ikke en isoleret modstand mod SF’s regeringspolitik – der tvang Anette Vilhelmsen til at forlade SRSF.

Privatiserings-amokløbet med salget af en del af DONG til den internationale finansspekulant Goldman-Sachs var en umiddelbar anledning. Men i virkeligheden kunne en hvilken som helst af de talrige nyliberale nedskæringsreformer, Thorning-regeringen har gennemført, have udløst dens sammenbrud.

Opinionsmålinger viser, at vælgeropbakningen til regeringen er på alle tiders lavpunkt. Det er kun SF’s og Enhedslistens fortsatte parlamentariske støtte, der holder den ved magten og ministrene, gamle som nye, på taburetterne.

SF’s exit har ikke fået regeringens to frontkvinder – Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager – til at ryste på hånden eller så meget som at overveje nogle taktiske politiktilpasninger. De fremstiller det, som om den skrumpede SR-regering nærmest er styrket. I en større rokade er hele otte nye ministre med begejstring gået til det lukrative fad.

Regeringen fortsætter med andre ord sin parlamentariske selvmordskurs.

Dens mission for Danmarks endelige omstilling fra et kapitalistisk ’velfærdssamfund’ til et råkapitalitisk ’konkurrencesamfund’ er ikke afsluttet, før alle samfundsvigtige infrastrukturvirksomheder er solgt fra, den offentlige sektor gjort til en andenrangs komponent i samfundsøkonomien, de offentligt ansatte banket på plads med ringere løn- og arbejdsforhold og overførselsindkomsterne, indbefattet pensioner, banket ned på laveste EU-discount niveau.

På trods af at der ikke findes eksempler på vellykkede privatiseringer, der er kommet samfundet som helhed til gode, fortsætter stykudsalget til udlandet. Nu gælder det dankortet og Nets, som de danske banker – nøglespillerne i den økonomiske krise siden 2008, som det store flertal i dag betaler for – vil afhænde til kapitalfonde, gerne udenlandske, med henblik på at score en milliardgevinst, som brugerne med sikkerhed i sidste ende igen kommer til at betale. Goldman-Sachs er endnu engang med i køberfeltet, forlyder det.

Den ny trafikminister og blå blok vil fremrykke privatiseringen af togdriften.

Selvom Thorning har erklæret en slags ’reformpause’, vil SR-regeringen fortsætte det asociale reformfelttog med uformindsket kraft. Nu står den på erhvervsskolereform, ny ’beskæftigelsesreform’ og, selvom det foreløbig er temmelig ukonkret, et attentat på pensionerne (de offentlige).

Og så vil SR-regeringen fokusere på at indlemme Danmark i EU’s bankunion – uden folkeafstemning og i al diskretion – selvom det ikke bare undergraver den nationale suverænitet, men også direkte krænker de danske EU-undtagelser og resultatet af folkeafstemningerne, der har sagt nej til den politiske og økonomiske union.

SR-regeringen har fuld støtte til denne kurs fra regeringsalternativet og blå blok, der lover at fortsætte og forstærke den, når Lars Løkke igen indtager statsministeriet. Den har også støtte fra SF og Enhedslisten. Og fra den socialdemokratiske fagtop, der for tredje OK i træk med industri-aftalen er med til at sikre virksomhedernes profitter og sælge ud af arbejdernes interesser.

Thorning og Vestager står for historiske tilbageskridt i forhold til kvindernes kamp for ligestilling og frigørelse. Den gensidige forsørgerpligt for samlevende, som blev knæsat med kontanthjælpsreformen, banker 100 års skridt hen imod økonomisk selvstændighed tilbage til begyndelsen af forrige århundrede. Ophævelsen af den gensidige forsørgerpligt for både gifte og samlevende er blevet et aktuelt kampspørgsmål.

Og Thorning og Vestager har én gang for alle rammet en pæl igennem en myte om, at kvinder på topposter betyder en anden og mere human og social politik. De fører klassepolitik. Overklassepolitik. SR-regeringen skal stoppes!

Redaktionen 11. februar 2014

Netavisen 14. februar 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne