MEP Rina Ronja Kari: ”EU-parlamentets holdning til Bankunionen er skræmmende”


Folkebevægelsen mod EU’ nye spidskandidat Rina Ronja Kari afløste den 5. februar Søren Søndergaard i EU-parlamentet.

Rina Ronja Kari taler ved Folkebevægelses-møde om EU’s militarisering i København 1. februar 2014 Foto: KP

Torsdag drøftede parlamentet den planlagte bankunion og dens afviklingsmekanisme (SRM) og  dens fælles EU-fond (SRF) .

Mere end to tredjedele af EU-parlamentsmedlemmerne stemte for en udtalelse, som skal presse medlemslandene til at opgive mere økonomisk selvbestemmelse til fordel for bankunionen.

Den endelige aftale om bankunionen forventes på plads om kort tid.

Rina Ronja Kari stemte imod. Folkebevægelsen mod EU har altid stået for forsvar af selvbestemmelse og vendt sig mod mere union.

- EU-parlamentets holdning til bankunionen er skræmmende. Det underminerer EU-landenes økonomiske selvbestemmelse, uden at tage hånd om de problemerne, der skabte krisen, siger MEP Rina Ronja.

–  Bankunionen giver EU en uhyggelig magt over de deltagene landes økonomiske politik. Den er et væsentligt led i dannelsen af en udemokratisk og centralistisk Eurostat, siger hun.

– Bankunionen tager slet ikke fat i roden til krisen. Det skal være slut med ’too-big-to-fail’ banker, som sender lande og kontinenter i økonomisk ruin. Folkebevægelsen vil have internationale holdbare løsninger, som ikke kun handler om at tilfredsstille EU-entusiasters hede ønsker om en Eurostat, siger Rina Ronja Kari.


Folkeafstemning om bankunion: Uafhængige jurister må ind over

9 kandidater til EU-parlamentet  fra Folkebevægelsen mod EU gik i sidste uge  sammen om en fælles opfordring til, at uafhængige jurister vurderer om dansk tilslutning til EU’s bankunion kræver folkeafstemning efter grundloven.

De udtaler følgende:

”Danmarks tilslutning til EUs bankunion kan betyde, at samfundet påføres store milliardudgifter i kraft af garantier for banker rundt omkring i EU, ligesom danske banker kan kræves lukket af EU-myndigheder.

 Der er derfor al mulig grund til, at regeringen følger det råd, som Folkeafstemningskomite2010 har udsendt i et åbent brev til statsministeren og Folketingets medlemmer – nemlig at uafhængige jurister skal vurdere, om aftalen indebærer afgivelse af suverænitet efter Grundlovens paragraf 20, så det evt. bliver nødvendigt med en folkeafstemning om sagen.

Det er vigtigt for troværdigheden, at det ikke alene er Justitsministeriet (dvs. regeringen selv), der undersøger, om Grundloven overholdes.”

De 9 kandidater er Lave K. Broch (København), Ole Nors Nielsen (Aalborg), Jørgen Grøn (Aars), Mette Langdal (Nustrup), Brian Olsen (Løgstør), Erik Bach (Vejby), Helge Rørtoft-Madsen (Præstø), Thorkil Sohn (Ulfborg) og Preben Kristensen (Bramminge).

Rina Ronja: Repræsentant nr. 12 for Folkebevægelsen i EU-parlamentet

Den 28-årige Rina Ronja Kari afløser Søren Søndergaard, som har varetaget posten som Folkebevægelsens indtil videre enlige repræsentant i EU-parlamentet gennem syv år. Det giver hende godt fire måneder til at orientere sig inde bag murene før parlamentsvalget den 25. maj.

Udover Søren Søndergard har Jens Peter Bonde, Jørgen Bøgh, Sven Skovmand, Else Hammerich, Birgit Bjørnvig, Ib Christensen,Ulla Sandbæk, Lis Jensen, Jens Okking og Ole Krarup tidligere repræsenteret Folkebevægelsen i Bruxelles.

Rina Ronja Kari stillede op til EU-parlamentet for første gang i 2004, dengang som 19-årig som valgets yngste, danske kandidat. Ved valget i år bliver hun formentligt valgets yngste, danske spidskandidat.

Hun har været talsperson for Folkebevægelsen siden 2008 og var inden da i en årrække talsperson for Ungdom mod EU.

Hun er cand.soc. i virksomhedsledelse fra Roskilde Universitet og har arbejdet som organisationskonsulent i en faglig organisation.

Netavisen 7. februar 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne