Kirsten Normann Andersen om salg af DONG: “Pengene fosser ud af landet”

D. 29. januar blev der i København og Aarhus demonstreret mod salget af DONG til spekulanten Goldman Sachs. Efterhånden som flere og flere fakta omkring regeringens kyniske udsalg af landets værdier er kommet frem, er protesterne også vokset. Tæt på 200.000 underskrifter imod salget vil blive afleveret torsdag til finansminister Corydon. Energien og vreden var stor på begge demonstrationer. En af talerne i Aarhus var Kirsten Normann Andersen, formand for FOA Aarhus


Rådhuspladsen i Aarhus 29. januar 2014

Ved demonstrationen i Aarhus sagde Kirsten Normann Andersen bl.a.:

Den socialdemokratisk ledede regering snakker om konkurrencestat og i alliance med V, K og LIberal Alliance lader de pengene fosse ud af landet.

Det er ikke første gang. Da den kollektive trafik blev privatiseret, var det fordi konkurrencen skulle give os bedre og billigere kollektiv trafik.

Vi fik ikke bedre og billigere kollektiv trafik – vi fik bare dårligere løn- og arbejdsforhold – og i visse dele af landet er vi alvorligt udfordrede, fordi det ikke kan betale sig at etablere en tilstrækkelig god infrastruktur.

Gevinster i form af sparede lønninger fosser ud af landet, hvor de ender i kapitalfonde og skattely. Det tjener ikke lønmodtagerne.

Store områder i lille Danmark er udfordret af de private teleselskaber, som ikke kan se en gevinst i at dække hele landet. Det er en konsekvens af, at staten sidst i 90-erne solgte Tele Danmark til en kunstig lav pris. Køberne var et amerikansk teleselskab, der kort efter solgte Tele Danmark videre til 5 kapitalfonde for mindst det dobbelte beløb.

Man kan ikke tvinge de private teleudbydere til at bruge deres store overskud til udbygning i yderområderne, som de ikke tjener noget på.

Pengene fosser ud af landet og skatteyderne får ikke gevinsten af DONG’s store investeringer i havvindmøller. Nu skal Goldman Sachs have deres bid af kagen.

Corydon siger, han har mindsket skatteydernes risiko for tab. Men aftalen sætter snævre grænser for hvad det amerikanske selskab kan tabe, og derfor beskytter aftalen ikke de danske skatteydere.

Til gengæld forhindrer den skatteyderne i at få de penge, som Goldman Sachs forventer at score.

Og hvis det offentlige ikke selv må score den slags, bliver det en selvopfyldende borgerlig klagesang, at den offentlige sektor aldrig kan finde ud af at tjene penge, kun at bruge dem.

Et offentligt ejet selskab er blevet verdens førende indenfor en af fremtidens energiformer, og det er naturligt, at vi som borgere får den fulde gevinst. For slet ikke at tale om, at vi mister indflydelse på, hvordan den danske energiforsyning også i fremtiden skal dække hele landet.

Det grænser til magtarrogance, at danske politikere fortsætter deres engagement i Goldman Sachs, når nu man er blevet bekendt med, at pengene fosser ud af landet, fordi Goldman Sachs har planlagt, hvordan DONG gevinsten skal ende i skattely, mens de samme politikere sparer velfærden i stumper og stykker…

På demonstrationen blev denne løbesedel delt ud af APK

STOP salget af DONG !

Vores regering står stadigt mere tydeligt frem som finanskapitalens regering, og som EU’s forlængede arm. Hvis det går efter regeringens hoved, skal Danmark udvikles til en ren forretning, hvor enhver institution måles på den profit den kan kaste af sig.
Ikke til fordel befolkningen, som Corydon påstår, men for investorerne, den internationale finanskapital.

Velfærd betragtes som en omkostning, der skal barberes ned til et minimum. Regeringens prioritering er klar. Vi fyldes med løgne om aftalens fordele for skatteyderne, flere arbejdspladser, Goldmann Sachs store ‘risiko’ osv. Mens sandheden er, at

  • kontrollen over energiforsyningen foræres til en skruppelløs investeringsbank gennem vetoret til Goldmann Sachs

  • aftalen giver milliongevinster til toppen i DONG. Anslået til i alt 1,5 milliarder.

  • befolkningen i Danmark løber risikoen, Goldmann Sachs er sikret

  • privatisering giver højere elpriser

  • EU dikterer privatisering og prioriterer energiområdet højt.

  • Corydon og regeringen sætter enhver demokratisk debat til side

Dongs topchef Henrik Poulsen spiller en særlig rolle. Han samarbejder med Goldman Sachs gennem sin bestyrelsespost i ISS og har i et tidligere job gennemført en række opkøb sammen med Goldman Sachs.

EU forhandler i øjeblikket frihandelsaftale med USA. En aftale der vil være en kæmpe foræring til monopoler og investeringsbanker som Goldman Sachs.

STOP REGERINGENS UDSALG AF DANMARK!

STOP PRIVATISERINGERNE – NEJ TIL SALG AF DONG!

DANMARK UD AF EU!


Arbejderpartiet Kommunisterne – www.kpnet.dk

Netavisen 29. januar 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne