Finanslovsforhandlinger: Regeringen tager rødt og grønt tøj på

Regeringen holdt mandag pressemøde om finansloven som et taktisk skridt for at få afsluttet en aftale, der skal se både social og miljørigtig ud


S-SF-R-regeringen der styrer landet ud fra princippet ‘hvad der glæder erhvervslivet er godt for alle’ har i sin regeringstid gennemført pensionsreform-, dagpengereform, fleksjob- og førtidsreform, kontanthjælpsreform og SU-reform. Alt sammen nedskæringsreformer efter EU-tilsnit.

30.700 mennesker har mistet deres dagpengeret og 8.000 arbejdsløse står helt uden offentlig hjælp. Overalt er regeringen gået langt videre end den borgerlige regeringen kunne tillade sig i årene før.

Tricket består i at føre sort politik og se rød ud imens. Hele vejen igennem har det været vigtigt for regeringen at opnå og fastholde Enhedslistens støtte. Ikke for at kunne gennemføre rød og social politik, men for at kunne gennemføre nyliberal politik uden at få en kæmpe protestbevægelse imod sig.

Efter at være sat på stand-by af hensyn til kommunalvalget blev finanslovsforhandlingerne genoptaget og vi har kunnet se Johanne Schmidt Nielsen gang på gang komme ud til journalisternes mikrofoner og melde ud, at man desværre ikke var i mål endnu, der var meget at kæmpe om. Det så ud til, at det holdt virkeligt hårdt, selvom hovedkravet åbenbart bare var et gammelt SD-krav om velfærdsrettigheder, endda i en meget udvandet udgave.

I dag gik regeringen så i offensiven. De vil have sagen afsluttet og de vil gøre det sammen med Enhedslisten. En gentagelse af situationen hvor man i sidste øjeblikket laver aftale med Venstre vil være uheldig.

På et pressemødet skulle Enhedslisten presses, men først og fremmest fremhæves for deres store indflydelse. De har nærmest overbevist regeringen om en ny og rød-grøn start.

Margrethe Vestager, Bjarne Corydon og Holger K. Nielsen gik ud med et løfte om 11 milliarders forbedringer, som vi åbenbart skal takke Enhedslisten for.

Ældre vil nu kunne få bad to gange om ugen, hvis de er visiteret til det og har lyst (men ingen tvang). Der bliver penge til grøn omstilling, til naturen, hjælp til psykisk syge og bedre sundhed i det hele taget. En række styrkede indsatser skulle helt sikkert være planen for 2014.

Forhandlingerne genoptages i aften. Nu kan det ikke vare længe før finansloven er på plads.

Men uanset hvor meget sukker der lægges på batter det ingenting så længe rækken af nedskærings’reformer’ står ved magt.

Se også

STOP NEDSKÆRINGERNE!
Rul reformerne tilbage – Social genopretning nu!
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne 26. september 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne