‘Forurenernes konference’: ’Corporate COP19’ vil genoplive kulleneCOP19 er sponsoreret af 13 globale koncerner. Hvem byder højest – klimaet er sat til salg

FNs COP-klimakonferencer sniger sig op med stadig nye numre – uden at det hjælper på det globale miljø. Under betegnelsen ’Grøn vækst’ er klimapolitik og forureningsbekæmpelse blevet et kæmpe vækstmarked for profit.
COP19-konferencen i Polen afsluttes fredag og er et skræmmeeksempel. Ingen reelle klimafremskridt overhovedet. Fra de polske arrangørers side var det tænkt som et fremstød for – kul!

De lod en stor verdenskonference om brug af “rene kul” afholde netop i Warszawa samtidig med FN’s klimakonference

Kritikken haglet ned

Unge aktivister, der er utilfredse med koncernernes enorme indflydelse, organiserede i starten af konferencen en klimaauktion: Vores klima til salg – Går for højeste bud i protest mod at en officiel international konference i FN-regi sponsoreres af 13 globale koncerner.

Onsdag udvandrede 132 af verdens fattigste lande fra COP19, mens de anklagede de rige nationer USA, Canada, Australien og EU-landene for at sabotere enhver mulighed for brugbare resultater der måtte have eksisteret på konferencen. Læs mere her

Torsdag udvandrede seks NGO-delegationer fra konferencen. Det var delegationer fra WWF, Oxfam, den europæiske afdeling af Friends of the Earth, ActionAid, International Confederation of Trade Unions og Greenpeace. Bl.a. med det argument, at de ikke ville være med til at give illusioner om, at der med COP19 var taget ‘i det mindste et lille skridt fremad’. Det er der ikke.

Den polske miljøminister Marcin Korolec, der var den øverste leder af konferencen, blev fyret fra regeringen og som konferencens leder af premierminister Donald Tusk, netop som de afsluttende forhandlinger skulle komme på plads og miljøministre fra hele verden begyndte at indfinde sig i den polske hovedstad.

Den ny miljøminister skal sætte gang i udvindingen af skifergas.

– Dette er vanvid. Fyringen viser, at premierminister Donald Tusk ikke er ærlig med hensyn til nødvendigheden af en ambitiøs klimaaftale, sagde Maciej Muskat, leder af Greenpeace i Polen, i en kommentar.

’Forurenernes konference’

– Konferencen er faretruende nær ved at ende som ’forurenernes konference’, siger to amerikanske klimaforkæmpere Michael Dorsey og Evan Weber. De er forfattere til en nylig udgivet rapport “The Plan: How the U.S. Can Help Stabilize the Climate and Create a Clean Energy Future” om USA’s mulighed for at spille en positive rolle i bekæmpelsen af den igangværende klimakatastofe.

Rapporten kan fås her usclimateplan.org.

Michael Dorsey konstaterer:

– FN-processens kransekagefigur Christina Figueres tilbød behagelige figenblade til kulindustriens topchefer. Mens hun afviste at tale med aktvister på den anden side af gaden fra konferencebygningen, fortalte hun kulindustriens direktører og repræsentanter ved den parallelle International Coal and Climate Summit i Warschawa, at de havde ’muligheden for at være en del af den globale klimaløsning’

– Men Figueres glemte at fortælle, at sociale bevægelser ikke mindst i USA og stadig flere udenfor aktivt har besluttet at stoppe forsøg på at samarbejde om genanvendelse af kul. Grupper som Sierra Club’ – USA’s største miljøorganisation – skiftede strategi for næsten et årti siden for helt at lukke det 20. århundredes industri ned. Sammen med en stribe aktivister, offentlige sundhedspersoner, sagførere og andre eksperter, har de lukket mere end 175 kulfyrede kraftværker på ti år.

Dorsey konkluderede blandt andet:

– Mens Figueres fortalte industrirepræsentanterne, at kul med ringe udslip (Low emission coal) behandlet med en kulstofrenselsesproces kaldet CCS (Carbon Capture and Sequestration) kan være en væsentlig del af en verden i forandring, er der kun få eksempler på at CCS fungerer i dag, hvorfor også mange af industriens egne repræsentanter er holdt om med at tale om det som en løsning.

Medforfatteren til den amerikanske alternative plan Evan Weber sagde:

– Vi kan ikke forlade os på de samme teknologier, som driver os hen mod en klimakatastrofe til at få os ud af den. Fremtidens rene og sikre teknologier eksisterer i dag. Vi behøver bare at skabe det politiske miljø, de kan blomstre i.

Se også

Up for Auction – Our Climate to the Highest Bidder
Push Europe 15. november 2013

 

Netavisen 22. november 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne