Folkebevægelsen mod EU: Ja tak til patent-afstemning i maj


Vi er klar til en fair og demokratisk folkeafstemning om EUs patentdomstol samtidigt med valget til EU-parlamentet, udtaler Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU i forbindelse med statsministerens åbningstale i Folketinget
Modstanden mod det danske EU-medlemsskab vokser

Af Folkebevægelsen mod EURina Ronja Kari

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt gik på talerstolen i Folketinget for at holde sin åbningstale, foreslog hun folkeafstemning om EUs patentdomstol den 25. maj næste år – samtidigt med valget til EU-parlamentet.

Hun og regeringen vil helst undgå en folkeafstemning, men deres egne jurister siger, at tilslutning til domstolen betyder afgivelse af suverænitet i et omfang, der kræver behandling efter den danske grundlovs paragraf 20. Det kræver fem sjettedeles flertal i Folketinget, hvis en folkeafstemning skal undgåes. Og Dansk Folkeparti og Enhedslisten – der udgør mere end en sjettedel – vil ikke stemme for.

“Såfremt der ikke er opbakning til det fælles patentsystem fra fem sjettedele af Folketinget, vil der blive afholdt en folkeafstemning den 25. maj 2014 i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet”, sagde statsministeren i sin tale.

Folkebevægelsen mod EU siger også klart nej til aftalen om EUs patentdomstol og klart ja tak til en folkeafstemning den 25. maj.

– Vi er klar til en fair og demokratisk folkeafstemning om EUs patentdomstol samtidigt med valget til EU-parlamentet. Et utvetydigt nej vil være det bedste for det danske erhvervsliv og samfund, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

–  En demokratisk folkeafstemning kræver bl.a. at offentlige tilskud til debat og oplysning i forbindelse afstemningen fordeles ligeligt mellem ja- og nej-siden samt at regeringen ikke misbruger embedsfolk i kampagnen. Spørgsmålet om patentdomstolen ubetinget et rigsanliggende. Og når indbyggerne i Grønland og Færøerne påvirkes af afgørelsen, bør de også spørges ved folkeafstemningen.

Danmark: 35 pct vil ud af EU

Analysevirksomheden YouGov har offentliggjort en meningsmåling, som viser markant modstand mod EU-medlemskabet i den danske befolkning. 35 pct. vil ud af EU, mens 47 pct. vil blive.

Den bekræfter tendensen til markant stigende EU-modstand i Danmark. I juni viste en Gallup-undersøgelse, at 39 pct. vil ud af EU, mens 45 pct. vil blive.

– Den lille forskydning på et par procent ændrer ikke ved billedet af, at markant flere i dag er klar til at stemme helt nej til EU end der har været i mange år. Det glæder os, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Vi har brug for en bred og grundig folkelig debat om vores forhold til EU og de alternative muligheder udenfor EU. En sådan debat vil uden tvivl rykke endnu mere. Når man tænker på, at en meningsmåling i november 1999 viste 50 pct. ja til euroen og 31 pct. nej, og husker at folkeafstemningen 10 måneder senere endte med 53,2 pct. nej til euroen, så er den nye meningsmåling slet, slet ikke ringe.

YouGov har også spurgt vælgerne i fire andre lande: Sverige, Storbritannien, Tyskland og Frankrig. I to lande ønsker et flertal udmeldelse: Storbritannien (44 pct. nej til EU og 35 pct. ja) samt Sverige (43 pct. nej til EU og 42 pct. ja).

I de to andre vil et flertal blive i EU, selvom modstanden også er vokset markant her: Frankrig (38 pct. ja til EU og 31 pct. nej) samt Tyskland (49 pct. ja til EU og 31 pct. ja).

Se meningsmålingen hos YouGov – klik her!

Se også

Folketinget åbner – men hvem bestemmer?
Af Folkebevægelsen mod EU

Dansk Industri starter kampagne mod EU-folkeafstemning

Netavisen 25. september 2013

EU’s bankunion rykker: Regeringen lusker stadig

Netavisen 22. september 2013

Netavisen 3. oktober 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne