Efter Bradley Mannings dom: Kampagne for benådning og øjeblikkelig løsladelse


En dom på 35 års fængsel til WikiLeaks-soldaten Bradley Manning for at afsløre krigsforbrydelser og fakta om amerikansk krigsførelse er et brutalt justitsmord – men kampen for at få ham frigivet fortsætter umiddelbart. Amnesty International og Netværket til støtte for Bradley Manning organiserer en underskriftskampagne for benådning til den amerikanske præsident.


Bradley Manning  har med sine afsløringer, der har bragt USA’s regering og militær i stærk forlegenhed, i virkeligheden blot gjort sin pligt i henhold til internationale lov og Nürnberg-dommene efter 2. verdenskrig, der er blevet retningsgivende for international retspraksis: At stoppe eller forhindre krigsforbrydelser står over loyalitetspligt eller troskabsed til den institution eller regering, der er ansvarlig for forbrydelserne.

Manning er en amerikansk helt, en global helt – og det er i den forståelse, kampagnen for at få ham på fri fod fortsætter.

I tre år i træk er han blevet indstillet til at modtage Nobels fredspris. I begyndelsen af august blev der afleveret mere end 100.000 underskrifter til den norske nobelkomité til støtte for hans kandidatur.

Amnesty International har opfordret til, at Bradley Manning sættes på fri fod ved at hans dom modregner de tre et halvt år han allerede har været fængslet, en stor del af tiden i isolation.

Vietnam-krigens kendteste whistleblower Daniel Ellsberg siger:
– Den eneste person der er anklaget og dømt for de forbrydelser, der blev afsløret med WikiLeaks’ offentliggørelser er den person, som afslørede dem. Alene det viser det uretfærdige i at holde Bradley Manning fængslet bare en dag længere.

Dommen på 35 års fængsel er den længste straf, der nogensinde er tildelt for at lække amerikanske regeringshemmeligheder.


Kampagne for benådning

Netværket til støtte for Bradley Manning – the Bradley Manning Support Network – har umiddelbart efter dommen indledt en kampagne for hans benådning gennem underskriftsindsamlingen Pardon Bradley Manning.

Den opfordrer den amerikanske præsident til at benåde ham og sætte ham på fri fod med det samme.

Se mere om kampagnen for benådning her

Netværket til støtte for Bradley Manning drives med økonomiske bidrag fra 21.000 personer. Det står for alle udgifter til hans jurdiske forsvar og til internationale oplysningskampagner. Det har således sikret 1.4 millioner dollars til forsvaret.

WikiLeaks

Det var WikiLeaks, der offentliggjorde Mannings afsløringer. Det står højt på de amerikanske myndigheds dagsorden at få ram på den afslørende internetportal og få dens frontfigur og stifter Julian Assange fængslet. Han er i praksis i husarrest på den ecuadorianske ambassade i London, hvor han har søgt asyl.

Assange har kommenteret dommen mod Manning med følgende erklæring:

“Den kendte whistleblower Bradley Manning er I dag af en militærdomstol i Maryland beordret til at tilbrange minimum 5.2 år i fængsel med et maksimum på 32 år (medregnet den tid han allerede har været i forvaring) for at afsløre informationer om den amerikanske regerings fremfærd over for offentligheden.

Denne hårdt tilkæmpede minimumsstraf er en betydelig taktisk sejr for Bradley Mannings forsvar, kampagnegruppe og støtter. I begyndelsen af sagen anklagede den amerikanske regering Bradley Manning for højforræderi og andet, som kunne medfører 135 års indespærring. Hans forsvarere går nu til den amerikanske appelret med dommen og også for retsovertrædelser under sagen.

Mens forsvaret bør være stolte over deres taktiske sejr, må det samtidig erindres, at retsagen mod Manning og dommene står i skærende modsætning til grundlæggende principper i den vestlige retspraksis. Ved Mannings arrestation i maj 2010 blev han øjeblikkeligt offer  for en afstraffende indespærring, beordret af den amerikanske regering, som FNs særlige tortur-udsending Juan Mendez betegnede som ’grusom, umenneskelig og nedværdigende’ og som ulovlig selv ifølge de amerikanske militærdomstole.

Den tid, Manning allerede har været fængslet, vil blive fratrukket dommen og med dispensation for god opførsel, prøveløsladelse og andre forhold vil det betyde, at han nu skal spærres inde i under ti år. Mannings forsvarere forsøger nu at få reduceret dommen yderligere ved at appellere. Den amerikanske militærlovgivning siger, at en dom kun kan reduceres. Det er vigtigt, at støtten til Bradley Manning nu fortsætter.

Den eneste retfærdige udgang på Mannings sag er hans ubetingede løsladelse og kompensation for hans ulovlige behandling sammen med en seriøs forpligtelse til at undersøge de ulovlige forhold hans påståede afsløringer har bragt frem i lyset.

Behandlingen af Bradley Manning har haft til hensigt at sende et signal til folk med samvittighed i den amerikanske regering, som kunne tænkes at ville bringe  grove forseelser frem i lyset. Denne strategi har åbenlyst givet bagslag, som det er set i de seneste måneder. Obama-regeringen demonstrerer i stedet, at der ikke er nogen plads for folk med samvittighed og principper i dets system. Som følge heraf vil der komme tusind flere Bradley Manning’er.”


Se også

’Nogle gange må man betale en høj pris for at kunne leve i et frit samfund’
Af Bradley Manning

Bradley Manning Wrongfully Sentenced: 35 years. Longest ever Punishment for Leaking Government Information
By Stephen Lendman, Global Research

Netavisen 22. august 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne