Nedskæringsreformerne slår igennem: Spis kager og tag et arbejde!

Stadig flere menneskers liv i Danmark bliver ødelagt af konsekvenserne af den neo-liberale krisepolitik der føres. For nogle gruppers vedkommende vokser antallet markant. Det gælder for helt unge på kontanthjælp og ældre 61-70 årige, der er fanget i en gældsfælde.


Krisen har ikke bare betydet, at tistusindevis har mistet deres arbejde, og arbejdspladser er fosset ud af landet. I hele EU har politikerne dikteret, at det offentlige skal øge arbejdsløsheden markant med nedlæggelse af offentlige arbejdspladser, og smække låget i på de sociale kasser.

Striben af nedskæringsreformer – dagpenge-, efterløns-, førtidspensions-, kontanthjælps-, SU-, sygedagepenge – slår nu for alvor igennem.

Stadig flere mennesker er ude af stand til at betale deres almindelige regninger. I dag er næsten 230.000 personer registreret som dårlige betalere i RKI – registeret for dårlige betalere. Det er 3,5 procent flere end sidste år.

Flere ældre

Især flere ældre mellem 61-70 år har fået gæld og større gæld de seneste år.

Det skyldes ikke mindst de store fyringsrunder, der har ramt denne gruppe hårdt, både i det private og det offentlige. Og det er de færreste, der bliver ansat i et nyt job.

Mange har ikke længere haft mulighed for at gå på efterløn i denne situation. Ligesom mulighederne for dagpenge og kontanthjælp er blevet kraftigt beskåret med de seneste reformer.

Dermed har mange mistet muligheden for at betale deres regninger, og et stigende antal er røget på tvangsaktion med deres bolig.

Flere unge

Blandt de helt unge enlige på kontanthjælp er ydelsen nu også barberet så langt ned, at der ingen penge er til forbrug efter faste udgifter.

Det almindelige lånemarked er lukket land for denne gruppe. Så står det grå/sorte lånemarked med skyhøje renter, eller dyre forbrugslån, tilbage. For et stigende antal i denne gruppe er gældsfælden smækket hårdt i.

Unge udgør i dag en væsentligt større andel af det samlede antal kontanthjælpsmodtagere end for fem år siden. Helt præcist er antallet af unge på kontanthjælp steget fra 61.000 til 92.000.

I disse tal fra Danmarks Statistik er unge på SU ikke medregnet. Det er især andelen af unge uden uddannelse, der er vokset.

Tag et arbejde !

Da befolkningen i Paris forud for Den Franske Revolution sultede og krævede brød, lød det berømte citat fra dronningen ”Hvis de ingen brød har, hvorfor spiser de så ikke kager?”

I dagens Danmark lyder det fra politikerne fra både blå og rød blok: ”Hvis folk ingen penge har, hvorfor tager de så ikke et arbejde?”

Propagandaen om at EU’s nyliberale socialpolitik er et opgør med folks ”krævementalitet”, eller ”først pligt så rettighed”, eller ”det skal kunne betale sig at….” har et helt klart klassefokus.

Det gælder kun for almindelige mennesker. Det gælder ikke for overklassen eller deres politikere.

De får til gengæld skattelettelser, store fratrædelse og ministerpensioner, gigantsummer i konkurrence bistandshjælp.

Det går den gale vej, og det går hurtigt. Der er ikke brug for små justeringer, lappeløsninger og udenomssnak.

Der er brug for at få de reaktionære og asociale reformer taget af bordet og i stedet indført en aktiv socialpolitik, der sikrer, at ingen lades i stikken uden et ordentligt forsørgelsesgrundlag.

Netavisen 18. august 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne