Video med krigsveteran Vincent Emanuele: ”Vi lever i en desperat tid”

Vince Emanuele var udsendt til Irak to gange gennem US Marines. Tredje gang sagde han nej og nedlagde våbnene. I videoen her fortæller Vince Emanuele om den amerikanske kultur, der bygger på og er gennemsyret af vold, om baggrunden for, at han overhovedet deltog i krig, om situationen i verden og kampen mod USA-imperialismen. I dag er han aktiv i ’Veterans for Peace’. Hør Vince Emanuele fortælle.

Klik her eller på billedet for at se videoen

Resumé

Nogle af dine bedste venner bliver dræbt, du skal indsamle deres kropsdele, du har overværet tortur, du har dræbt andre mennesker, og herfra vender du hjem til et ’normalt’ liv. Dette er hvad et kæmpe stort antal krigsveteraner står overfor. Men du er ikke ‘normal’ når du kommer hjem efter at have deltaget i krig.

Militæret er et monster, der skaber monstre. Du umenneskeliggøres og omskabes til en dræbermaskine. Den amerikanske hær er en institution for død og ødelæggelse. Du tager en 17-18-årig, og efter 20 ugers træning er du klar til at dræbe på kommando, at følge ordre.

Du er ikke længere et menneske. For de der har magten er du et nummer, for generalerne en krop, et par støvler. ’Get more bodies on the ground’ ’Get more boots on the ground’ siger de.

Alt og alle forråes. Fjenden er ’ørken-niggere’, ’kamel-jockeys’, barbarer og terrorister. Kvinder er tæver, selv de kvindelige marinere. En ud af tre kvindelige marinere kommer hjem med seksuelle traumer, de bliver simpelthen voldtaget i hæren.

Amerikansk voldskultur og hvorfor med i krigen

Den amerikanske kultur er gennemsyret af vold, ødelæggelse og nationalisme. På den ene side bliver du passificeret af 30 timers TV og 25 timer ved computer eller I-Pad pr. uge. På den anden side lærer du, fra du er helt lille, at en rigtig helt er lig med en krigshelt. Det amerikanske krigsideal, den militære patriotiske kultur gennemsyrer alt.

F-16 jagere flyver over din baseballkamp, du leger med plastikvåben og voldelige spil, du synger nationalsangen ved hvert eneste sportsstævne.

Vince Emanuele kommer selv fra en baggrund i arbejderklassen med traditioner fra jernbane- og metalarbejdernes kampe, herunder voldsomme konfrontationer med systemet og politiet.

Alligevel kom han til at tro så meget på den amerikanske fortælling om den ærefulde krig, at han i sin tid meldte sig til Irakkrigen, noget han i dag fortæller, at han har svært ved at forstå og forklare fuldt ud. 

Irak krigen

I Irak er en million irakere døde og 7 millioner er fordrevet ud af en befolkning på 25 – 30 millioner. En hel generation er tabt, børn fødes med skader fra den uran der er spredt af militæret. USA og Vesten har smadret landet. Men ”det var det værd” udtalte Madeleine Albright og Bill Clinton.

Vi dræbte uskyldige i Irak. Ingen holdt øje med dig. Når det blev afsløret blev det kaldt ’enkeltstående tilfælde’, men overalt dræbte og voldtog vi. Noget kom som ordrer oppefra, andet fandt folk selv på.

Desperat kapitalisme og fremtiden

Gennem det at være aktiv mod krigen genfinder han og mange andre krigsveteraner i USA en mening med tilværelsen. De forsøger at bruge de utallige negative oplevelser til positive handlinger.

Det positive faktum er, at du aldrig kan vinde en krig mod en oprørsbevægelse. Spørg bare briterne i Malaysia, USA i Vietnam og Korea, Frankrig i Algier, Sovjet i Afghanistan, USA i Irak og i Afghanistan. Militæret har hver gang fået et velrettet spark. Men de har været skyld i umådelig død og ødelæggelse.

USA er en nation hvor 400 mennesker ejer mere end 154 millioner andre til sammen. En nation der er bygget på udryddelsen af de oprindelige folk, en nation der har udplyndret, voldtaget og tortureret sin vej frem fra Afrika til Vietnam. Og kalder det fremskridt.

Mange mennesker siger ”de kontrollerer alt, de har total magt”. Men vi skal huske på, at 94 % af de amerikanske millionærer frygter for et oprør, for at folk har fået nok.

Vi lever i dag under en globaliseret kapitalisme, i desperate tider. Særligt i USA, verdens stærkeste magt. Vi bør alle gøre os situationen klart og handle derefter.

Videoen er optaget 7. juli 2013 i Australien ved et WACA arrangement. WACA er en australsk Wikileaks støttegruppe.

US activist and Iraq veteran Vincent Emanuele speaks out

Netavisen 15. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne