Over 17.000 udlændinge fører krig i Syrien – mindst 65 fra Danmark

17.000 udlændinge er lige nu aktive i krigen mod Assad-styret i Syrien ifølge forskellige vurderinger blandt andet baseret på oplysninger fra den såkaldte Fri Syriske Hær.
At krigen i de vestlige medier betegnes som en borgerkrig er noget af en tilsnigelse.

De udenlandske krigere – af Assad-regeringen betegnet som ’terrorister’ – kommer fra både arabiske og ikke arabiske lande.
Den største gruppe blandt araberne kommer fra Saudiarabien.
Tjetjenere udgør den største gruppe blandt de ikke-arabiske krigere, men de kommer også fra de europæiske lande, fra USA og fra Rusland.

Hvor mange, der er blevet dræbt, er ukendt.

Danske PET har anslået, at mindst 65 danske statsborgere har været eller er deltagere i kampen mod Assad-styret.
Den tidligere danske Guantanamo-fange, 39-årige Slimane Hadj Abderrahmane med algiersk baggrund, blev dræbt i kamp mod regeringssoldater i nærheden af oprørerernes hovedbastion Homs i februar i år.

Jihadister rekrutteres i de forskellige lande af mere eller mindre hemmelige celler, der organiserer ind- og udrejser til Syrien, først og fremmest gennem nabolandet Tyrkiet, hvor det upopulære Erdogan-regime har givet ’oprørerne’ frit spillerum.

Der er også rapporter om, at amerikanske og britiske hemmelige tjenester har trænet lejesoldater, der indgår i krigen mod Assad. USA og UK har tidligere meddelt, at de vil give ’oprørerne’ våben og udstyr til at fortsætte kampen.
I forvejen bevæbnes de forskellige væbnede fraktioner og grupper i og uden for Syriens Fri Hær med våben., også avancerede, fra Qatar og Saudiarabien. Angiveligt har ’oprørerne’ brugt kemiske våben (Sarin) i kamp mod regeringssoldaterne.

De udenlandske krigere, der støttes af forskellige magter, er blevet en dominerende kraft på oprørssiden. De væbnede grupper er indbyrdes splittede. ’Den fri syriske hær’ beskyldte i sidste uge en Al Qaeda-relateret gruppe for at stå bag drabet på en af dens vigtigste militære ledere.

Splittelsen afspejler en tilsvarende situation blandt krigens internationale bagmænd.

De sekteriske ’hellige krigere’ og deres brutale og barbariske fremfærd har fået den brede syriske befolkning til at vende sig mod ’oprørerne’.

Det er den væsentligste baggrund for Assad-styrets og regeringssoldaterne militære fremgange i den senere tid, der har tilbageerobret en række byer og områder, der har været kontrolleret af oprørsgrupperne.
Det rapporteres, at også byen Homs står over for at komme på regeringsstyrkernes hænder.

Derfor sendes der nu forstærkninger til ’oprørerne’ i form af krigere og våben. Ifølge det iranske nyhedsbureau FNA, der citerer oprørskilder, skal 1500 udenlandske krigere være kommet til Syrien via Tyrkiet alene i sidste uge.

Se også

Mindst 65 oprørere i Syrien er fra Danmark
Politken

Israels, USA’s, EU’s og NATO’s nye krig
Netavisen 2. juni 2013

Netavisen 15. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne