V +S: EU’s krav om nedsatte ’velfærdsudgifter’ skal følges


Venstre vil have nulvækst i den offentlige sektor. SRSF gennemfører allerede en reel nulvækstpolitik. De såkaldte ’velfærdsudgifter’ er et særligt mål for nedskæringer. Det betyder blandt andet nye runder af massefyringer i det offentlige.


Masseprotester mod Løkke-regeringen i 2011 og Thorning-Schmidt i 2013

Venstres Formand Lars Løkke Rasmussen har atter engang været ude med krav om nulvækst i den offentlige sektor. Det betyder bare, siger Venstres formand at så har vi præcis de samme penge, som vi hele tiden har haft”. Underforstået ingen vil få det ringere end i dag.

Men det vil en meget stor del af befolkningen. Alene af den grund at nulvækst i det offentliges udgifter betyder, at når udgifterne til Danmarks krigsdeltagelse vokser, både militært og i såkaldt bistandskroner til skattefinansieret borgerkrig i andre lande, ja så skal pengene tages andre steder i budgettet.

Når udgifterne til direkte og indirekte erhvervsstøtte vokser, udgifter til privatisering og køb af private ydelser, til statsadministrationen og ministerpensioner vokser, til politi og efterretningsvæsen m.m.,  så bliver mindre og mindre til den del der går til det sociale, ældre, sundheds og uddannelses område.

Det er reel nedskæringspolitik i kroner og øre på disse områder. Når man så samtidig ved, at  priserne stiger på indkøb af varer og ydelser uansat slogan om nulvækst, så er der kun lønkontoen tilbage at skære ned på. Det betyder løntryk og/eller fyringer. Garanteret reallønsfald.

Venstres plan om nulvækst frem til 2020  vil betyde 24.000 færre sygeplejersker, skolelærere, pædagoger, hjemmehjælpere og andre offentligt ansatte end i dag. Det viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE)

S gennemfører nulvækst

SRSF-regeringen gennemfører i dag en reel nulvækstpolitik fra samme skuffe.

De gik til valg på en årlig vækst i det offentlige på 1,4 %. Så kom regeringens 2020-plan og satte det ned til en 0,8%  årlig vækst. Så blev det sat ned til 0,4% i 2014.

Det gælder dog kun regioner og statsapparat. Kommunerne blev pålagt store milliardbesparelser. 0,4 eller 0,8 pct. ’vækst’  betyder i sig selv nedskæringer.  

Med finansloven (som Enhedslisten stemte for) blev det til 0,1 % vækst på velfærd. Hvilket med inflationen reelt er minusvækst.

EU dikterer nulvækst på velfærd

Når den konkrete forskel på 0 og 0,1 næsten ikke er til at få øje på, og den grundlæggende forskel og konsekvenser ikke adskiller sig fra hinanden, skyldes det, at både Venstre og blå blok og regeringsalliancen er EU-partier.

Deres politik og plan for landets og vores fremtid er pantsat hos EU og EU’s neoliberale politik til gavn for de store (EU)-monopoler.
Både Venstre og SRSF gennemfører EU’s direktiver og krav og nulvækst i velfærdsudgifter. Eller, som EU kalder det, ’serviceudgifter’ overfor borgerne.

EU har et klar mål med sit krav. Den offentlige velfærdssektor skal reduceres til et minimum, så der sikres et privat marked for serviceindustrien af velfærdsydelser. Som  privat hjemmehjælp, for at tage et enkelt eksempel blandt hundreder.


‘Folkeskolen viser vejen

Både regeringen og Venstre henviser til den nye Folkeskolereform som eksempel på måden, hvorpå man kan få mere for de samme penge. Der skal ’bare’ arbejdes på en anden måde.

D.v.s. at man  lockouter landets lærere, tager elever og forældre som gidsler, gennemfører regeringsindgreb i stedet for overenskomstforhandlinger, sætter arbejdstidsregler ud af kraft, og her senest lover landets rektorer lønforhøjelser, hvis de kan få lærerne til at arbejder mere for de samme penge.

Selv blandt Venstre egne vælgere er over halvdelen imod nulvækst i den offentlige sektor og ikke mindst på velfærdsudgifter. En stor del af regeringens vælgere har vendt SRSF ryggen af samme grund.

Modstanden i befolkningen er stor og derfor fortier partierne gensidigt,  hvad deres % egentlig går ud på og hvilke konsekvenser det får.

Og at det hele er en EU-politik som er fælles for de borgerlige og socialdemokratiske/socialistiske regeringsblokke i de forskellige lande.

Se også

Finanslov 2013: Med EU som guide og blå blok som sufflør
Kommunistisk Politik 21, 2012

SRSF skaber tryghed
Kommunistisk Politik 5, 2013


’Tak Pelle Dragsted. Tak Bjarne Corydon! I klarer det flot’

Netavisen 25. maj 2013

Velfærd under afvikling: Næsten 40.000 offentligt ansatte fyret på fire år
Netavisen 28. maj 2013

Regeringens aftale med kommunerne er fortsættelse af sparepolitikken

Netavisen 15. juni 2013

Netavisen 9. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne