EU og USA er perlevenner igen


Tilliden mellem EU og USA er nu genoprettet efter afløsringerne af USA’s systemkatiske spionage mod EU og forhandlingerne om en frihandelsaftale starter som planlagt i næste uge i Washington


Det var ikke længe ’den europæiske vrede’ holdt sig over den amerikanske whistblower Edward Snowdens afsløringer af, at USA systematisk aflytter og udspionerer centrale EU-organer  via overvågningssystemet med kodenavnet Prism, der administreres af efterretningstjenesten NSA..

Afslørringerne vakte voldsom uro i EU og førte til krav om at suspendere de planlagte forhandlinger med USA om en nyliberal frihandelsaftale, der skal cementere den transatlantiske bloks globale økonomiske dominans.

De  indledes alligevel  som planlagt mandag og tirsdag  i Washington. Fra EU’s side ledes de af EU handelskommissæren Karel de Gucht.

EU-kommissionens formand Jose Manuel Baroso erklærede torsdag:
– Vi har i dag besluttet følgende: Vi er forpligtet til det transatlantiske partnerskab, men sideløbende vil vi have arbejdsgrupper til at analysere indflydelsen og omfanget af den amerikanske overvågningspraksis.

Den franske præsident Hollande havde ellers været ude med, at forhandlingerne ikke kunne starte, før ’tilliden var genoprettet’ mellem parterne.

Torsdag afslørede avisen Le Monde, at Frankrig selv lagrer alle emails, telefonopkald og internetaktivitet, som foregår via Google, Facebook, Microsoft, Apple og Yahoo. De indsamlede data opbevares og gennemgås af den franske efterretningstjeneste DGSE i Paris for at identificere .mulige terrorister’..

EU-parlamentarikerne fandt også ud af, at det ville være ’uheldigt’, om frihandelsforhandlingerne blev påvirket af beskyldningerne mod USA. Til gengæld parkerede de spørgsmålet i parlamentets borgerrettighedskomité, der skal komme med en rapport inden årets udgang.

Hovedpersonen bag afsløringerne Edward Snowden befinder sig stadig i et limbo i en lufthavn i Moskva. Han har søgt asyl i en lang række lande.

Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU og andre EU-parlamentarikere har forlagt, at Snowden tildeles asyl i et EU-land.

– Hvis ikke Snowden tilbydes politisk asyl, vil det sende et meget uheldigt signal til mulige whistleblowere om, at det er bedre at holde sin mund end at afsløre myndighedernes magtmisbrug. Det vil være et stort tilbageskridt i kampen for demokrati og menneskerettigheder, sagde Søndergaard for nogle dage siden.

–  Det vil samtidig give samtlige EU-lande – inklusiv Danmark – mulighed for at vise, at de tager deres egne skåltaler om ytringsfrihed og kamp mod magtmisbrug alvorligt.

Ingen vil benytte sig af muligheden.

Netavisen 5. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne