Tyrkiet: Regeringen spreder terror i alle kroge

Af Selma Gürkan, leder af Arbejderpartiet EMEP

Landsbyen Kayacik i Lice, Diyarbakir var skueplads for soldaters nedskydning af Medeni Yilderim, 18. Medeni deltog i protester mod planerne om at bygge en militær forpost i landsbyen, og soldaternes svar med en kugleregn sårede yderligere ti, heraf tre alvorligt.


Protester i Lice

De ubevæbnede demonstranter gennemførte en fredelig protest mod bygningen af en forpost i den nuværende periode af ’Fred, Løsning og Dialog’ (= fredsforhandlingerne mellem PKK og den tyrkiske regering, KP)

AKP-regeringen fortsætter med sine uhæmmede reaktioner på selv det mindste demokratiske krav om rettigheder.

Det var premierministerens udtalelse “Jeg beordrede politiet til at gribe ind” og hans belønnning af politiet, som var skyld i dræbte og angreb ubønhørligt i dagevis, der banede vej for ordren om et angreb i Lice. Som politiet i Gezi Parken bruger pebergas, vand og plastikkugler, og i Ankara rigtige kugler, som betyder dræbte, har militæret i Lice dræbt og såret som følge af anvendelsen af levende ammunition.

Den mentalitet, som med tusinder af politifolk angreb kravene om demokrati og frihed i Taksim Gazi, den som dræbte folk, gjorde dem blinde og fængslede dem, har denne gang udløst en kugleregn mod kurdere, som kræver fred.

Premierministeren, som har betegnet enhver form for undertrykkelse og ydmygelse under Gezi-protesterne som rimelige og som har forsøgt at tilsløre sandheden med løgne og demagogi, er også stadig fodslæbende i fredsprocessen.

Mens regeringen ikke tager skridt i fredsprocessen og fortsætter sin sikkerhedspolitik, har den også iværksat sin husleje- og udplyndringspolitik og kaster folk ud af deres hjem i kraft af dens ’Byudviklingsprojekter’.

Men den bygger indkøbscentre og boligkomplekser i den vestlige del af landet, bygger den militære udposter i det område, der i folkemunde kaldes ‘Kalekol’ (1) .

I sit møde med ’Komiteen af vismænd’ har premierministeren gjort det klart, at han vil gøre, hvad han lyster, snarere end at tage nogle konstruktive skridt i det kurdiske spørgsmål. Det er helt uacceptabelt med de væbnede  angreb mod folket, som kræver at politikken for ’fred, løsning og dialog’ yderligere uddybes, at der tages skridt mod demokrati og ikke bygges flere udposter.

Vi appellerer endnu engang til AKP-regeringen: Accepter kravene fra solidaritetsbevægelsen over hele landet. Stop volden. Undersøg og stil dem for retten, som bruger vold mod folket.

(1) ‘Kalekol’ er navnet på små gendarmeri-kaserner i Tyrkiet, som er blevet det vigtigste symbol på  regimets undertrykkelse

Netavisen 1. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater