Danske politikere på Taksim-pladsen: Når virkeligheden trænger sig på

Af fsk
To feterede politiske smalltalkere, de unge danske mænd Dan Jørgensen (S) og Morten Messerschmidt (DF) – p.t. medlemmer af EU-parlamentet – var midt i optagelserne til en tv-serie til DR2 om Europa og EU, da de kom ud for virkeligheden som den ser ud for ungdom med noget rigtigt på hjertet.

– Vi sad bare på Taksimpladsen og spiste noget mad og så på demonstranterne, som var fredelige på enhver måde. Og så stormer politiet demonstrationen, fortæller de danske politikere, der som alle andre bliver ramt af peberspray og tåregas og må flygte fra kemikaliesprøjtende vandkanoner.

Heldigt for de to gæster var de rigtige tyrkiske demonstranter flinke til at hjælpe. Belært af mange ugers politioverfald medbragte de overlevelseskit, der indbefatter øjenskyl og mælk og andet, der kan lindre smerterne og skylle den værste peberspray ud af øjnene.


Tyrkiet: Politivold 2013


Danmark: Politivold under klimatopmødet 2009

De tyrkiske politis fremfærd mod demonstranter og dem der stiller sig solidarisk – eller blot  kommer til at stå i vejen – er ved at bliver et valgkampstema i Tyskland  op til forbundsdagsvalget den 22. september. Om Tyrkiet overhovedet kan være medlem af EU.  Kansler Merkel nævner godt nok ikke direkte politivolden, men snarere noget i retning af, at Tyrkiet er alt for stort og rodet økonomisk.

EU’s irske formandsland har været mere direkte og kædet yderligere forhandlinger sammen med politiets fremfærd. På et møde den 25. juni enedes EU’s europaministre om at fastholde egentlige optagelsesforhandlinger, men udskyde deres start til september i år på baggrund af regeringens og politiets fremfærd.

Det viser sig, at alle der i forvejen var modstandere af Tyrkiets medlemskab af EU, er blevet bekymrede over politivold, altså hvis den foregår i Tyrkiet.

Så er det værd at huske på, at alle EU-landene er mestre i politivold. Der findes varianter, og situationen i Tyrkiet er helt sikkert ekstraordinær, med flere dødsfald. Men under Ungdomshuskampen og klimatopmødet viste dansk politi at de ikke står tilbage for deres tyrkiske kollegaer. De to politikere holdt sig ved disse lejligheder godt forskansede i EU.

Men hvis de to politikere fortsætter Europa rundt, kan de møde samme metoder fra Ungarn til Portugal. Det er et frygteligt hykleri, at mangel på demokrati og fascistisk politi kun skulle diskvalificere Tyrkiet. Det gennemsyrer hele butikken.

I Danmark ville blot det at møde op til en demonstration med øjenskyl være nok til en præventiv tilbageholdelse.

Og Jørgensen og Messerschmidt bakker politiet op. Det er naturligt at lave visitations- og anholdelses-zoner: Folk kan jo bare blive hjemme og se politik på TV. Og pænt sætte deres kryds, når de får lov.

De to er også tildelt ugentlig sendetid på Radio Møller (24syv). De og mediemaskinen er i det hele taget glade for hinanden. Alt andet end ægte modstand mod EU og liberalismen skal fylde fladen.

Det kan kun anbefales, at politikere opsøger virkeligheden. Det er pinligt kun at dukke op, hvis det er sat i scene. Og det er lidt pinligt, at begivenhederne på Taksim-pladsen i weekenden antagelig slet ikke var blevet omtalt i danske medier, hvis to danske politikere ikke var blevet fanget midt i begivenhederne.

Det er reality-tv når det er dansk.


Se

Danske politikere fanget i tåregas og vandkanoner i Istanbul
DR 23. juni 2013

Se også

Ungeren: Politiet skal på anklagebænken

Netavisen 27. september 2006

VKO-regeringens politi
Netavisen 15. december 2009

Netavisen 25. juni 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne