FOA: Helt forrykt – Vi er chokeret over OAO


Nu skal der pilles ved overenskomsterne: FOA er dybt rystet over organisationen OAO, hvor FOA selv er medlem. OAO har indgået den såkaldte ”mini treparts-aftale” med regeringen, og OAO optræder nu, som om de ejer forbundenes overenskomster, mener FOA.

OAO er samarbejdsorganisation for de LO-forbund, der har medlemmer ansat i den offentlige sektor. Organisationen indgik i går den aftale, som oprindelig blev kaldt en tillidsreform, men nu er omdøbt til ”aftalen om principper for samarbejde om modernisering af den offentlige sektor”. Ifølge OAOs egen udlægning er en del af opgaven nu at finde de 12 milliarder kroner i effektiviseringer, som regeringens nye vækstplan har sat som mål.

”FOA er medlem af OAO, og vi er det største medlem. Alligevel har jeg på intet tidspunkt hørt om, at regeringens mål for effektiviseringer i den offentlige sektor og besparelser på vores arbejdstidsregler og arbejdsforhold skulle inddrages i en aftale om større tillid til de offentligt ansatte. Jeg har heller ikke hørt om, at OAO, som det fremgår af aftalen, ville blande sig i frikommuneforsøg med FOAs overenskomster. Det er dog helt forrykt,” mener Dennis Kristensen.

”Regeringen har sat sig et effektiviseringsmål i den offentlige sektor på 12 mia. kr. Her ville jeg forvente, at regeringen indbød de faglige organisationer og de offentlige arbejdsgivere til drøftelse. Men at blande det ind i den reform, der skulle gøre op med den hidtidige ledelses- og styringstænkning i den offentlige sektor, er ganske enkelt at lægge gift ud for de offentligt ansattes opbakning til aftalen,” siger Dennis Kristensen

OAO forklarer nu, at ”mini trepartsaftalen” betyder, at OAO, FTF og AC kan drøfte lokale forsøg med fritagelse af overenskomster. De konkrete overenskomstparter får så lov til bagefter at sige, om de er enige.

”OAO er ikke en part i FOAs overenskomster. Nu har OAO så tænkt sig at sætte sig sammen med de offentlige arbejdsgivere og drøfte, om arbejdsgiverne i lokale forsøg kan blive fritaget for vores overenskomster. Jeg troede, det var løgn, da jeg så den forklaring. OAO er gået langt ud over sin kompetence. Vi forhandler overenskomster med vores arbejdsgivere, og det er dem, vi drøfter med, om overenskomster kan sættes i spil i lokale forsøg. Det skal OAO holde fingrene langt, langt fra”, siger Dennis Kristensen.

Se også


Trepartaftale:Nedskæringer for 12 milliarder i ’Ny moderne offentlig sektor’

Netavisen 20. juni 2013

To linjer for fagbevægelsen
Netavisen 11. april 2013

Netavisen 24. juni 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne