Folkebevægelsen: EU får lov til at ødelægge skattefinansieret velfærd

EU’s forbud mod dansk optjeningsprincip omkring børnechecken er hverken det første eller sidste angreb på den skattefinansierede velfærd, siger Jørgen Grøn, talsperson for Folkebevægelsen mod EU i en pressemeddelelse

I 2010 vedtog Folketinget et såkaldt optjeningsprincip for børnechecken, hvilket blev indført fra 1. januar 2012. Det betyder, at borgere fra andre EU-lande kan få 25 pct. af børnechecken efter et halvt års bopæl og arbejde i Danmark, 50 pct. efter et år og 100 pct. efter to år.

Men EU-Kommissionen har meddelt, at princippet er i strid med EU’s såkaldte ”sammenlægningsprincip” og forordning om koordinering af sociale ydelser. Derfor har regeringen nu besluttet, at droppe optjeningsprincippet fra årsskiftet og give borgere fra andre EU-lande fuld børnecheck fra dag ét, de er i Danmark.

Det vil koste omkring 15 millioner kroner om året, vurderer Skatteministeriet
– Det er vores konklusion, at vi ikke kan opretholde kravet om en vis beskæftigelses- og bopælsperiode i Danmark, siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF).

Den borgerlige opposition har straks reageret med en kritik af regeringen for, at den lader EU undergrave velfærdsstaten. Det har skatteordfører Thomas Jensen (S) afvist, da det ikke kommer på tale på andre områder.

Jørgen Grøn, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, konstaterer:

– Kommissionens ordre ligger helt på linie med EU-domstolsafgørelsen om SU til studerende fra andre EU-lande, som regeringen også har bøjet sig for. Derfor vrøvler regeringspartierne, hvis de vil gøre EU’s angreb på børnechecken til noget, der ikke berører den øvrige skattefinansierede velfærd.

Han tilføjer:
–  Borgere fra andre lande – såvel i EU som resten af Verden – er naturligvis velkommen i Danmark. Men EU skal ikke forhindre Danmark i at indrette vores skattefinansierede velfærdsmodel, så den kan blive ved med at gavne alle i Danmark i stedet for at blive undergravet.

Jørgen Grøn opfordrer folkeingets partier til at reagere nu:
– Det er på høje tid, at Folketinget hopper op på bremsen og tvinger regeringen til at sætte hælene i frem for at klappe dem sammen overfor EU.

Den skattefinansierede nordiske velfærdsmodel er ved at blive afviklet. Den er uforenelig med det nyliberale EUs regler og doktriner.

EU’s forbud mod dansk optjeningsprincip omkring børnechecken er hverken det første eller sidste angreb på den skattefinansierede velfærd, siger Jørgen Grøn.

Hverken ‘rød’ eller blå blok har sat sig imod afviklingen. De kan klage og erklære, de vil protestere i EU. Men som klassens duks arbejder de aktivt for, at det nu går stærkt.

Netavisen 20. juni 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne