20 tegn på at den næste store økonomiske depression allerede er startet i Europa

Den næste store økonomiske depression er allerede i gang – det er bare ikke gået op for amerikanerne endnu. Forholdene i Europa bliver bare værre og værre, og alligevel er det de færreste mennesker i USA, der fatter det

Af Michael Snyder   


Der er hele tiden folk, der spørger mig hvornår ’det økonomiske sammenbrud’ vil ske. Men jeg har i årevis advaret om, at den næste store bølge af den fremadskridende økonomiske kollaps ville starte i Europa, og det er netop hvad der sker. Faktisk har både Grækenland og Spanien allerede et arbejdsløshedsniveau, der er højere end noget USA nogensinde oplevede under den store depression i 30’erne.

Læg nøje mærke til hvad der sker derovre, for det kommer her til landet også.

Sagen er jo, at Europa ligner USA rigtig meget. Begge steder er vi ved at drukne i en uhørt gældsbyrde og begge steder har vi et overbelånt banksystem nogenlunde lige så solidt som et korthus.

Grunden til at USA ikke ligner Europa helt endnu er, at vi har droppet alle former for sikkerhed. Centralbanken trykker pengesedler som om fremtiden ikke eksisterede, og den amerikanske regering ødelægger brutalt vores børn og børnebørns fremtid ved at stjæle mere end 100 millioner dollars fra dem hver eneste time.

Vi er hoppet på hovedet i og bliver ved med at synke, selvom det betyder at Amerikas fremtid bliver smadret. Alternativet skræmmer livet af vores politikere. Da lande som Grækenland, Spanien, Portugal og Italien forsøgte at begrænse udviklingen af deres gæld, var resultaterne fuldstændig ødelæggende. En fuldt udviklet økonomisk depression spreder sig hurtigt til det nordlige Europa. I sidste instans vil den sprede sig til resten af kloden også.

Her følger 20 tegn på, at den store depression allerede er startet i Europa:

1. Arbejdsløshedstallet i Frankrig er steget til 10,6 % og antallet af folk uden arbejde slår alle rekorder for dette land

2. Arbejdsløsheden i eurozonen som helhed ligger på 12 procent, som er den højeste nogensinde

3. For to år siden var Portugals arbejdsløshedsprocent på 12, i dag er den 17

4. Arbejdsløshedsprocenten i Spanien er rekordhøj for nyere tid, 27. Selv under den store depression i 30’erne har USA aldrig haft så høj e arbejdsløshed

5. Arbejdsløsheden i Spanien for unge under 25 er på lamslående 57,2 procent

6. Arbejdsløsheden i Grækenland har sat ny rekord på 27,2 procent. Selv under den store depression i 30’erne har USA aldrig haft så højt et arbejdsløshedstal.

7. Arbejdsløsheden for unge under 25 i Grækenland ligger på det enorme tal 59,3 procent

8. Bilsalget i Frankrig var i marts 17 procent lavere end året før

9. Det tyske bilsalg var i marts 17 procent lavere end året før

10. I Holland er forbrugsgælden nu oppe på omkring 250 procent af nettoindkomsten

11. Industriproduktionen i Italien er faldet med det alarmerende tal 25 procent over de seneste 5 år

12. Antallet af spanske firmaer der indgik konkursbegæring er 45 procent højere end året før

13. Siden 2007 er værdien af misligholdte lån øget med 150 procent

14. På Cypern blev der hævet dobbelt så meget fra bankerne i marts måned i forhold til februar på trods af, at bankerne var lukkede det halve af måneden

15. På grund af et fuldstændigt sammenbrud af bolimarkedet er der 3 millioner tomme boliger i Spanien i dag

16. Det er gået så galt i Spanien, at hele boligblokke er blevet overtaget af besættere

En boligblok med 285 lejligheder i Parla, mindre end en halv times kørsel fra Madrid, burde være et ideelt emne for investorer der er ude efter en billig ejendom i Spanien. Desværre genererer to tredjedele af bygningen intet overskud, fordi der bor besættere.
”Det sker over hele landet,” siger Jose Maria Fraile, byens borgmester, der anslår, at kun 100 lejligheder i blokken, der er kommunal, har indtægtsgivende kontrakter, og de der har, betaler heller ikke alle sammen. ”Folk har mistet deres job, de kan ikke betale renter eller husleje, så de mistede også deres bolig. Det har ført til en strøm af husbesættelser”.

17. Som jeg beskrev forleden dag, er det blevet så almindeligt i Grækenland at børn sulter, at lærere rapporterer om, at sultne børn tigger deres klassekammerater om mad.

18. Gælden i forhold til bruttonationalproduktet er nu på 136 procent i Italien

19. 25 procent af alle bankaktiver i Storbritannien er i banker, der er gearede mindst 40 til 1 (dvs ekstremt risikobehæftede, KP)

20. Den tyske bankgigant Deutsche Bank har mere end 55 billioner euro (hvilket er mere end 72 billioner dollars) i udsatte derivater. Tysklands bruttonationalprodukt for et helt år er ikke på mere end 2,7 billioner euro

Ja, det er gået godt for de amerikanske aktier i år, men sandheden er, at aktiemarkedet er blevet fuldstændigt adskilt fra de økonomiske realiteter. Når det indhentes af realiteterne, vil det sikkert gå meget hurtigt, som vi så det i 2008.

Vores politikere kan forsøge at svømme videre så længe de kan, men på et eller tidspunkt vil konsekvenserne at vores tåbelige beslutninger indhente os og blive bestemmende.

Her er, hvad Peter Schiff (direktør i investeringsfirmaet Euro Pacific Capital og kendt for at have forudsagt krisen i 2007-08, KP) forleden havde at sige om den kommende krise:

”Krisen er umiddelbart forestående”, sagde Schiff. ”Jeg tror ikke, at Obama vil nå igennem sin anden valgperiode uden at bunden falder ud. Og investorerne på aktiemarkedet ænser ikke problemerne”.

”Vi er fallit”, tilføjede Schiff. ” Vi skylder billioner væk. Se på vores budgetunderskud, se på gælden i forhold til BNP, på de ufinansierede forpligtelser. Havde vi været en del af eurozonen ville de  sparke os ud”.

Schiff pointerer, at de kursgevinster vi oplevede for nylig, kun giver en falsk tryghed.

”Det der sker er ikke at værdierne på aktiemarkedet øges, det er vores penge, der mister værdi. Og hvis man har en forringet valuta, en devalueret valuta, stiger prisen på alt. Lagrene er ingen undtagelse”.

”Centralbanken ved, at den amerikanske økonomi ikke er på vej op. Den bliver simpelthen hindret i at bryde sammen ved kunstigt lave renter og lempelser. Når den støtte forsvinder, vil økonomien bryde sammen”.

Så tro endelig ikke, at vi er anderledes end Europa.

Hvis USA’s regering begyndte på kun at bruge de penge der kommer ind, ville vi gå i økonomisk depression i morgen. Den eneste måde vi kan fortsætte med at udleve den økonomiske fantasi vi ser omkring os, er ved økonomisk misbrug af vores børn og børnebørn.

Den amerikanske økonomi er blevet til en ynkelig junkie, der er totalt og fuldstændigt afhængig af hensynsløs seddeltrykkeri og gigantiske bjerge af gæld.

Hvis vi stopper seddelpressen og stopper den totale gældsætning, er vi færdige

Hvis vi fortsætter med at trykke penge og gældsætte os er vi også færdige.

På begge måder vil det hele komme til at gå rigtig, rigtig dårligt.

Oversat af Kommunistisk Politik fra Information Clearing House

20 Signs That The Next Great Economic Depression Has Already Started In Europe

 

Netavisen 13. maj 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne