Insektgifte i frugt og grønt: Børns hjerner skades

Insektgifte af typen organfosfater er designet til at forstyrre insekters hjerner. Desværre virker de på samme måde hos børn. Hos børn er giftene mistænkt for bla. at fremkalde ADHD, en diagnose der er i alarmerende vækst hos danske børn. Andre undersøgelser viser, at børns intelligens og motoriske udvikling nedsættes målbart når de udsættes for insektgifte. Og det gør børn – også i Danmark

Forskeren Philippe Grandjean udgiver den 7. maj bogen ’Only One Chance’. Ifølge Grandjean er situationen omkring brug af pesticider alvorlig, også i Danmark, og kræver indgriben hurtigst muligt.

Sprøjtemidlerne indgår i en uhyggelig cyklus, hvor et middel tages i brug uden særlige forundersøgelser. Efter nogle år afsløres det, hvor skadeligt det er, hvorefter det – måske – forbydes og et nyt middel kommer på markedet i stedet. Et sprøjtemiddel er reelt på markedet, fordi det ikke er undersøgt endnu.

Også i Danmark, der bryster sig af, at have gode regler på området, lever vi i ét stort menneskeligt forsøgslaboratorium. Ifølge Grandjean er metoden helt grotesk og utilstrækkelig.

I følge EU’s absurde regler skal krav om forbud mod et sprøjtemiddel eller ændring af grænseværdien have en videnskabelig begrundelse, mens brugen af det ikke skal.

’Grænseværdierne er meget lave’ og vi skal ikke være bekymrede, får vi tit at vide. Men grænseværdier bliver ikke sat ud fra en videnskabelig vurdering, de ansættes og forandres efter industriens behov, måske lavere end i andre lande, men hvem ved hvor meget gift man kan tåle.

De mængder, man vil kunne tåle af et stof, nedsættes desuden til stadighed på grund af coqtaileffekten, det at vi udsættes for flere og flere kemiske påvirkninger, hvor stofferne indbyrdes styrker hinandens virkning.

En lille giftvejledning fra Fødevareinstituttet

Der er stort set altid gift på:

Citron, appelsin, klementin, mandarin, grape, banan, pærer, ærter

Der er ofte gift på:

Agurk, bønner, tomat, salat, jordbær, vindruer, melon, hindbær, æbler

Udover økologisk frugt og grønt, kan man forvente at kunne regne med næsten giftfri mad, hvis man vælger:

Gulerødder, løg, broccoli, danske rodfrugter, dansk salat, danske kartofler, danske tomater, sharonfrugt og hvidløg

 

Det siger også noget om, hvor kunstig en grænseværdi i virkeligheden er. Man skal tage i betragtning, at den menneskelige hjerne er utrolig følsom overfor kemikalier.

Niveauet af gift hos danske børn har vist sig, at være højere end hos amerikanske børn, sandsynligvis som et resultat at den danske ’sunde kost’ med meget frugt og grønt!

Hvert 6. barn i verden fødes i dag med en skade på nervesystemet. Hvert 8. barn har et opmærksomhedsproblem. Et barn ud af 88 har diagnosen autisme.

Alle tal er langt højere end de var for 40 år siden og Grandjean betragter problemet som endnu større end Thalidomidskandalen i 1960’erne, hvor et lægemiddel mod kvalme bevirkede, at børn fødtes med defekte arme og ben.

Tilliden til myndighedernes kontrol her hjemme er al for stor. Vi bliver lullet ind i ’det er meget værre andre steder’ – filosofien. Som Danmark har den bedste velfærd, det bedste sundhedssystem, det bedste uddannelsessystem osv, har vi selvfølgelig også det bedste kontrolsystem overfor miljøgifte.

Uanset om dette skulle være tilfældet, og andre landes kontrol er endnu mere hullet end vores, er systemet for dårligt og farligt for vores helbred, særligt børnenes. Industrien har yderst frie rammer til at ødelægge vores mad, der sælges og anbefales under etiketten ’sund’.

’Vælg økologisk’ siger sundhedsminister Mette Gjerskov. Ja, fint, størstedelen af det danske udbud af frugt og grønt skal man åbenbart helst holde sig fra. Det må siges at være total ansvarsfraskrivelse, da det er det, flertallet af befolkningen køber og spiser.

Regeringen tager ikke initiativer, der gør den økologiske standard til det normale i landet, det bliver kun til det frie valg for et mindretal, der har råd eller prioriterer det ekstra højt.

Brugen af sprøjtegifte i dansk landbrug og gartneri er stigende og stadig krassere midler tages i brug.

I den seneste rapport fra Fødevarestyrelsen indeholdt 49 % af alle testede afgrøder rester af sprøjtegifte. 40 % af konventionel dansk frugt indeholdt sprøjterester. Tallet var 60 % for udenlandsk frugt.

De sædvanlige anbefalinger om ’at spise dansk’ er langt fra tilstrækkelige.

Philippe Grandjean: ’Only One Chance’, en bog om kemisk forurening og miljøgiftes indvirkning på hjernen. Udgivet på Oxford University Press. Philippe Grandjean er tilknyttet Havard University og Syddansk Universitet

Netavisen 7. maj 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne