Udtalelse: Respekt for Venezuelas demokratiske valg

Følgende udtalelse blev vedtaget af de over 70 deltagerer i det store debat- og solidaritetsmøde med Venezuela den 11. april hos 3F København.

Det præsidentvalg, som afholdes i Venezuela på søndag den 14. april har stor betydning for Venezuelas fremtid og vil få konsekevenser for udviklingen i hele Latinamerika.

Nicolas Maduro – præsidentkandidaten, der vil videreføre Hugo Chavez’ bolivarianske revolution

Det er et uønsket valg blandt flertallet af venezuelanere, som den 7. oktober 2012 med et solidt flertal på 55 procent af alle afgivne stemmer valgte Hugo Chávez til præsident frem til 2019. Men valget blev nødvendigt, fordi Hugo Chávez døde efter længere tids kræftsygdom den 5. marts i år.

Det er vigtigt at huske, at valget den 7. oktober af iagttagere og observatører blev karakteriseret som et valg, der ”satte nye, høje demokratiske standarder”, som lederen af UNASUR’s valgdelegation Carlos Álvarez sagde.

Eller som det lød fra USA’s tidligere præsident Carter: ”På baggrund af de 92 valg, som vi (Carter-Centeret) har overvåget, mener jeg, at valgprocessen i Venezuela er den bedste i verden”.

Det er vigtigt, at det internationale samfund – herunder danske politikere og danske medier – udviser fuld respekt for valget og den demokratiske proces i Venezuela og ikke deltager i de politisk motiverede angreb på Venezuelas demokrati, som kommer fra USA og fra udemokratiske kræfter i Venezuela.

Venezuela står i en skæbnesvanger valgkamp, hvor rigtig meget er på spil for den brede befolkning, for de fattige, for landets arbejdere. Skal Venezuela videre i kampen for sociale rettigheder, mad på bordet, børnene i skole, pension til de gamle og lægehjælp til de syge…. eller skal denne politik forandres, sådan som oppositionen ønsker.

Det spørgsmål skal vælgerne i Venezuela have fred og ro til at beslutte på valgdagen.

Deltagerne i debat- og solidaritetsmødet med Venezuela kræver derfor fuld respekt for demokratiet i Venezuela og for valgresultatet.

Enhedslisten, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, 3F København, 3F Aalborgs Internationale Udvalg, Hands Off Venezuela, Kommunistisk Parti, Socialistisk Standpunkt, Dansk-Cubansk Forening, Danmarks Kommunistiske Parti, Grupo Salvador Allende, Kommunistplatform, Venskabsforeningen Danmark-DDF Korea, Kommunistisk Parti i Danmark, Internationale Socialister, Marxistiske Studerende.

Netavisen 13. april 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne