Afviste afghanske asylansøgere gør oprør

Meddelelse fra Asylret den 9. april 2013
Opdateret 10. april 2013

Aftenens udvisning af 5 afghanske asylansøgere kl. 18.05 med Turkish Airlines forløb anderledes, end politiet havde planlagt. En asylansøger satte sig – i desperation over at skulle sendes til Kabul – til modværge, hvilket førte til tumult, hvorefter politiet måtte opgive at sætte ham på flyet.

Ifølge Asylrets oplysninger reagerede endnu en asylansøger ved at slå sit hoved mod en stol foran sig, hvilket fik ham til at bløde fra næse og mund. Episoden fik de øvrige passagerer til at reagere og protestere mod Turkish Airlines’ medvirken til udvisninger.

Passagerernes protester kan hænge sammen med, at de udvisningstruede efter tumulten blev lagt i håndjern/strips; et syn, der virker særdeles voldsomt på de fleste.

Asylret beundrer asylansøgernes mod til at sætte sig til modværge overfor så massiv en overmagt som to betjente pr. tvangsudvist asylansøger.

Vi vil desuden gerne takke de øvrige flypassagerer for at protestere mod Turkish Airlines’ medvirken til udvisninger og for deres spontane reaktion på politiets
hårdhændede behandling af asylansøgerne, hvis eneste forseelse er at have søgt asyl i Danmark.

Asylrets kilde oplyser, at flyet endnu ikke var afgået fra Københavns Lufthavn klokken 18.43.

Dette er i skrivende stund, hvad vi ved med sikkerhed.

Asylret

Julie K. og Said Parvin

Opdatering 10. april

Solidaritet fra flypassagerer, da 4 afghanske asylansøgere i går med forsinkelse fløj mod Istanbul

I går (9.4) sendte Asylret en meddelelse ud om stor modstand blandt de fem afghanske unge mænd, der skulle udvises fra Danmark med Turkish Airlines mod
Istanbul med slutdestination i Kabul. 

En af dem, Hamoyon, gjorde så meget modstand, at han blev sat af og stadig er i Danmark.

De fire andre blev fløjet til Istanbul med kraftig forsinkelse pga. deres modstand og de øvrige passageres solidaritet og protester.

Fra Istanbul fik Asylret en opringning, fra en af dem. Han sagde bl.a.: ”Det var en flyvetur, hvor alle kiggede på os og talte med os, selvom politiet sagde, de ikke skulle.”

Asylret takker hver eneste flypassager, som har talt med de afviste afghanske asylansøgere eller på anden måde har vist deres protest, medfølelse og interesse.

Det betyder alverden; det kunne vi høre ved telefonsamtalen.

Vi ved, det kræver mod at henvende sig til medmennesker i en så svær situation. Det er nemmest, at give efter for politiets kommunikationsforbud, se den anden vej og tænke: “jeg kan jo alligevel ikke gøre noget”.

Men når medmenneskeligheden sejrer, som det skete på gårsdagens stærkt forsinkede flyafgang fra Kastrup, så kan selv 8 eskorterende betjente til 4 asylansøgere ikke herske over dem.

Det så vi i går, hvor der midt i udvisningsbarbariets mørke blev tændt et lille lys af håb.

I skrivende stund har Asylret netop fået besked om, at de 4 unge mænd er landet i Kabul. ( kl.11.45 dansk tid)

Asylret
Johanna Haas og Said Parvin

Se også

Her er plads: Protester mod massedeportationer af asylsøgere til Afghanistan

Netavisen 10. april 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne