“Krigskampagnen”: En fin film om løgn og propaganda

‘Krigskampagnen’ er en helt ny dansk dokumentar, instrueret af Boris Bertram, om optakten til Irak krigen. Den fik tirsdag premiere på DR2 på ti-årsdagen for starten på det amerikanske bombardement af Bagdad og den ulovlige krig med dansk deltagelse.

Den åbner dramatisk med et længere klip med helt nye billeder fra maleraktionen mod den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen. Sandhedens øjeblik da et flertal i det danske folketing valgte krigen og ikke freden. En beslutning taget på et åbenlyst løsagtigt grundlag, imod FNs charter og et klart flertal i FNs sikkerhedsråd.

Instruktøren Boris Bertram blev på DR2 morgenprogram af en tydelig irriteret Niels Krause-Kjær spurgt om hvorfor han lige brugte den situation som optakt. Da aktivisten Lars Grenaa kaster maling på Fogh, råber han ‘Du har blod på hænderne’ og tilføjer, da han bliver ført væk, ‘100.000 civile irakere vil blive dræbt’.

Bertram svarede, at klippet illustrede den tilspidsede modsætning mellem dem, der ville krigen, og dem der ville forhindre den. Maleraktionen ophidser stadig krigstilhæmgerne, fordi den pillede ved krigens legitimitet og den nærmest guddommelige autoritet, Fogh Rasmussen havde tillagt sig som statsminister og nu søger at videreføre som generalsekretær for NATO.

Aktionen viser ham, som det han er, en blodplettet krigsforbryder, som mødes med en modstand, der har sandheden og fremtiden på sin side.

‘Krigskampagnen’ kommer ikke med nye afsløringer eller skyts, som ikke fredsbevægelsen dybest set allerede fremførte før krigen begyndte. Det gennemgås til gengæld minutiøs,t at hele krigspropagandaen op til krigen var en byge af løgne, og at den danske regering var aldeles lige så skyldig som den amerikanske og den britiske, når det kom til at fortie sandheden og udsprede løgne.

Irak havde hverken masseødelæggelsesvåben eller terrorforbindelser, og udgjorde ikke en trussel mod noget andet land. Ingen af disse eller nogen af de andre begrundelser, der blev udspyet fra den amerikanske regering af neocons og deres europæiske proselytter, var andet end påskud.. Ingen begrundelse for at gå i krig mod Irak holdt til krigens prøvelser.

USA ville krigen mod Irak – med eller uden FN. Blair og Fogh fik til opgave at få så mange lande med som muligt, så det i det mindste kunne sælges som bred international opbakning. Fogh spillede en særlig rolle i forhold til at sikre støtte fra EU og Blair i de mislykkede forsøg på at sikre en krigsresolution fra FN’s sikkerhedsråd.

Filmen rummer en række interviews med nogle af kilderne til afsløringen af krigskampagnen. Det er med til at give en god sammenhæng og genopfriskning af forløbet. Men en time er ikke længe, og valget af den svenske våbeninspektør Hans Blix som den, der skal tegne den diplomatiske alternativ til krigen, synes noget stort sat op, i og med der heller ikke var legal folkeretslig basis for at opretholde krav om inspektioner og økonomiske sanktioner.

Hans Blix har tidligere givet udførligt vidneudsagn ved Irak-høringerne i London i 2009 – 2010. Ved disse høringer var konklusionen, at “I det øjeblik en stat opfatter internationale love som gældende for andre, men ikke for sig selv, så er selve grundlaget for lovene væk.”

Den offentlige undersøgelse af den danske krigspolitik er knap kommet i gang endnu. Det er stadig gangbar politisk valuta at mene at der var et juridisk grundlag for dansk krig mod Irak, og i hvert fald, at der ikke skal undskyldes for at have medvirket til ”regime change”.

Men det handler ikke om en undskyldning, men om et retsopgør.

Den udmærkede dokumentar minder om at der er rigeligt med forbrydere, der stadig går frit rundt, og at en af de farligste sidder som generalsekretær for Nato.

Den selvsamme korsridder for ytringsfrihed og demokrati Anders Fogh Rasmussen, der efter månedlange forhandlinger nægtede at lade sig interviewe til filmen.

Filmen vil blive vist i adskilllige lande. Irak-krigen er stadig glohed. Den kan varmt anbefales. Også til de politikere der synes at have fortrængt hvad maleraktionen egentlig handlede om.

-fsk

Mere info om filmen og instruktøren Boris Bertram på det danske filminstituts hjemmeside

Kunsten at sælge en krig

Netavisen 21. marts 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne