Hvorfor har Island oplevet en kraftig økonomisk genrejsning efter det totale finansielle kollaps i 2008


Island har netop vundet en retssag, som anerkendte at den islandske stat ikke skulle hæfte for indskyderne i den krakkede spekulationsbank Icesave. En bestemmende finansklikes spekulationer bragte i 2008 landet i knæ. Men forbløffende hurtigt er økonomien kommet på (kapitalistisk) fode.

“Nej til slavebinding af nationen”: Island protesterer mod en aftale med England og Holland og den daværende islandske regering om betaling ved Icesave-krakket Protesterne fremtvang et politikskifte August 2009 Foto: Flickr

Af Martin Zeis, Global Research

Den islandske præsident Olafur Ragnar Grimmson blev i weekenden (26-27.1.2013) interviewet ved Davos-mødet i World Economic Forum om hvorfor Island har oplevet en så stærk genrejsning efter dets fuldstændige økonomiske sammenbrud i 2008, mens den øvrige vestlige verden kæmper med en genrejsning, der ikke har tøj på.

 Grimsson gav et allerede berømt svar til MSMs finansielle medarbejder, da han erklærede, at Islands genopretning havde følgende primære årsag

”… Vi var kloge nok til ikke at følge den traditionelle og fremherskende ortodoksi i den vestlige finansverden i de sidste 30 år. Vi indførte valutakontrol, vi lod banker gå konkurs, vi sikrede understøttelse til de fattige, og vi gennemføre ikke den slags nedskæringstiltag, som man oplever her i Europa.”

Da han blev spurgt om den islandske politik med at lade bankerne gå ned også ville have fungeret i det øvrige Europa, svarede Grimmson:

“… Hvorfor betragtes bankerne som den moderne økonomis hellige kirker? Hvorfor er private banker ikke som fly- eller telekommunikationsselskaber, som får lov til at gå fallit, hvis de har været drevet på en uforsvarlig måde? Teorien om at man må redde bankerne med bankpakker er en teori, som tillader bankejerne at høste profit af deres successer, og lade almindelige mennesker betale for deres fiaskoer med skatter og nedskæringer. Folk i oplyste demokratier vil ikke i det lange løb finde sig i det …”

Hele interviewet med Grimmson (2:56 min) kan ses her

Oversat af Kommunistisk Politik efter Global Research

Netavisen 31. januar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne