Vejsalt fra det besatte Vestsahara afiser danske veje

Af Afrika Kontakt

Afrika Kontakt og Western Sahara Resource Watch har i dag fået pålidelige informationer om, at den danske virksomhed Dansk Vejsalt, netop i disse dage er ved at importere 4000 ton vejsalt fra de af Marokko besatte områder af Vestsahara. Dansk Vejsalt har ifølge vores kilde i området, købet i alt 24000 ton salt.

Kim Løth fra Dansk Vejsalt, siger fra Lufthavnen i Laayoune i det besatte Vestsahara, til Afrika Kontakt, at virksomheden ikke har noget at skjule, og gerne vil mødes med Afrika Kontakt, når Kim Løth i aften er tilbage i Danmark.

Det er Afrika Kontakt og Western Sahara Resource Watch opfattelse, af dette opkøb er i strid med folkeretten og i strid med international lov. Danske veje skal ikke saltets med salt, der er fra det besatte Vestsahara.

Morten Nielsen sekretariatsleder på Afrika Kontakt udtaler.

– Danske vinterveje skal ikke saltes på bekostning af brud på menneskerettighederne. Dansk Vejsalt må umiddelbart stoppe deres køb af salt fra de besatte områder. De er i konflikt med folkeretten, og er med til at betale for Marokkos besættelse af Vestsahara. Afrika Kontakt opfordrer de danske kommuner og regioner til ikke at købe vejsalt fra virksomheden, hvis ikke de kan få bevis for at saltet ikke kommer fra Vestsahara.

Erik Hagen, formand for Western Sahara Resource Watch udtaler:

– Saltindustrien i det besatte Vestsahara er netop startet op og eksporten af salt fra Vestsahara til Dansk Vejsalt, er den første eksport vi har kunnet dokumentere. Den amerikanske virksomhed som står bag den kontroversielle saltproduktion har ikke besvaret henvendelser fra WSRW.

Dansk Vejsalt, der er en vigtig spiller på det danske vejsalt marked, har en repræsentant, Kim Løth med ansvar for indkøb, der netop har forladt det besatte Vestsahara.
Kim Løth kan kontaktes på en af disse to mobiler. +45 51 999 555 eller +45 7022 2556.

Dansk Vejsalt opkøber saltet fra det Texasbaserede firma, Chrystal Mountain, der sidste år startede produktionen af salt i de besatte områder. Firmaet hævder på sin hjemmeside, at saltet kommer fra det sydlige Marokko, men Western Sahara Ressource Watch har dokumenteret at saltet egentlig stammer fra saltminen i Oum Dbaa, i besatte Vestsahara.

Saltet fra saltminen i Oum Dbaa vil, som vi forstår det, ankomme til Danmark på skibet ’Blankenese’ i løbet af en uge eller to.

Hvorfor er det i strid med folkeretten at købe vejsalt i det besatte Vestsahara?

På trods af, at både FN og Haag-domstolen har støttet sahrawiernes krav om et selvstændigt Vestsahara, har det været ulovligt besat af Marokko siden 1975. Bruddet på folkeretten sker når Marokko udnytter naturresurserne fra de besatte områder af Vestsahara. En besættelse FNs sikkerhedsråd, FNs Generalforsamling, og den Internationale Domstol, gentagende gange har stadsfæstet i rapporter og i over 100 resolutioner.

I 2002 pegede Hans Correll, daværende Under-Secretary-General for Legal Affairs i FN, i en UN Opinion på, at salg af Vestsaharas naturresurser er i strid med folkeretten dersom ikke landets befolkning tillader det og drager fordel af det.

Europapparlamentets Legal Opinion fra 2009 konkluderede sidenhen, at Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, ikke er blevet spurgt om brugen af Vestsaharas naturresurser, og at der ingen beviser er for at de drager nogen fordel af salget af disse resurser. Saharawiene siger at det næsten udelukkende er marokanere der arbejder i saltminien.

Marokko nægter at forlade Vestsahara, og har opbygget en betonmur og udlagt landminer for at holde den lokale befolkning inde og beskytte de vigtige områder, hvor der er store forekomster af fosfat.

Læs mere på hjemmesiden Afrika Kontakt

Læs også Stop salget af konflikttomater fra Vestsahara

 

Netavisen 16. januar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne