Ny imperialistisk krig: Frankrig invaderer Mali med støtte fra USA – Danmark sender Herkules-fly

africomFrankrig har startet et militært angreb på det nordlige Mali med både jagerfly og mandskab på jorden. Storbrittanien har sendt 2 transportfly til assistance og herhjemme udtaler Villy Søvndal sin uforbeholdne støtte til det franske overfald. Udenrigspolitisk Nævn er hasteindkaldt og et dansk Herkules-fly forventes at blive sendt afsted.

FN’s sikkerhedsråd samles i dag og Frankrigs udenrigsminister udtaler, at man ønsker at få en ’fredsbevarende styrke’ til Mali efter en hurtig militæraktion.

Baggrunden for invasionen ligger i en omhyggeligt udarbejdet plan, der omfatter kampen om guld, mineraler og landbrugsvarer og et uhyrligt dobbeltspil i brugen af Al-Queda og andre islamiske terrorgrupper.

Forhistorien i Mali

Marts 2012 vandt nomadefolket tuaregerne i det nordlige Mali gennem et oprør magten over deres landområde. Under denne kamp indgik tuaregerne en alliance med den lokale militante, islamiske gruppe Anser Dine, der igen var allieret med ’Al-Quada i Islamisk Mahgreb’ (AQIM).

Disse kræfter er efterhånden blevet de dominerende, og der er nu indført et islamisk styre med sharialovgivning i regionen. D. 21.3.12 gennemførtes et militærkup mod den demokratisk valgte regering i Mali ledt af Amador Haya Sanogo. Sanogo er trænet i USA og Washington står bag magtovertagelsen i Mali.

USA og EU-landene fører i disse år en offensiv i forhold til Afrika i kampen om ressourcerne, særligt i konkurrence med Kina. I år vil USA være til stede i 35 afrikanske stater. En effektiv murbrækker når magten skal vindes, er samspillet mellem ’krig mod terror’ på den ene side og opbygningen og støtte til de samme terrorgrupper som man officielt bekæmper, helt aktuelt i Mali.

Libyen –Syrien – Mali og Al-Queda

Endnu engang invaderes et land i ‘kampen mod terror’s hellige navn. Civilbefolkningen skal ‘beskyttes’ og kaos og vold vil blive resultatet. Den islamiske terrorgruppe der opererer i Mali – AQIM – er tæt forbundet med ’Libya Islamic Fighting Group’ (LIFG), den gruppe Frankrig bakkede op ved NATO’s invasion i Libyen i 2011 hvor våben, penge, træning, specialstyrker og luftangreb blev stillet til rådighed. LIFG opererer nu ogå  i Syrien hvor man støtter ’Den fri syriske hær’ med våben og mandskab – atter sponsoreret af NATO. En del af våbnene fra borgerkrigen i Libyen bruges nu i Mali.

Tony Cartalucci skriver i sin artikel ’ Den geopolitiske nyopdeling af Afrika’:

’Det frygtede ’globale kalifat’, som neo-konservative har skræmt vestens børn med de sidste 10 år, tager nu form via et komplot mellem USA, Saudiarabien, Israel og Quatar – ikke gennem islam’.

Det er tænkeligt, at det franske militær kan drive Al-Queda grupperne ud af Mali og ind i Algeriet. Her kan historien så fortsætte og det næste imperialistiske angrebspunkt opstå. Når uroen er skabt, mener man at have alibiet i orden til at tilkalde tropperne. De ’fredsbevarende’.

De franske tropper ’løser’ et problem de selv, i samarbejde med USA, har skabt. Der er intet fredsbevarende i at tage det næste skridt i imperialismens drejebog.

Læs også

Den geopolitiske nyopdeling af Afrika (eng)

Krigen om ressourcerne og erobringen af Mali

Udtalelse om situationen i den vestafrikanske region og i MaliNetavisen 14. januar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne