Effektfuld satire: Carlos Latuff svarer igen på beskyldninger for antisemitisme

Bryd tavsheden: Anti-zionisme er ikke anti-semitisme

Den verdenskendte brasilianske satiretegner Carlos Latuff spidder imperialisme og reaktion, indbefattet Israels undertrykkelse af palæstinenserne og den ulovlige blokade og de gentagne krige mod Gaza.

Satiren er ubestrideligt virksom. Den har f.eks. fået Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles til at udråbe Carlos Latuff som antisemit. I en såkaldt Top 10-liste over nedsættende anti-semitiske og anti-israelske kommentarer, figurerer Latuff på tredjepladsen. Som begrundelse for at placere Latuff her hedder det:

”Carlos Latuff: Israel bagtalt af brasiliansk karikaturtegner

Under den nylige konflikt indledt af Hamas mod den jødiske stat bagtalte den brasilkianske karikaturtegner Israel og premierminister Benjamin Netanyahu for at gøre, hvad enhver statsleder i verden ville gøre imod raketangreb, der rettede sig mod uskyldige civile.”

Det handler blandt andet om en tegning som denne, der fremstiller Netanyahus angreb på Gaza som et boost for hans valgkampagne op til det israelske valg den 22. januar: Netanyahu vrider stemmer ud af et dræbt barn

,

Hvad er Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles, som udarbejder Top 10-listen? Selvom det bærer hans navn, er det ikke skabt af den verdenskendte nazijæger, som levede fra 1908-2005.

Østrigeren Wiesenthal blev efter 2. verdenskrig blev internationalt kendt som nazijæger. Som overlevende fra  4½ års ophold i kz-lejre begyndte han straks efter krigen at samle oplysninger om nazistiske jødeudryddelser og naziforbrydere. Ikke mindst for  at opspore dem, der var gået under jorden, og få dem stillet for en domstol.

Blandt disse var Adolf Eichmann, Fritz Stangl og Hermine Braunsteiner, og også Joseph Mengele, som det aldrig lykkedes at få stillet for retten trods en intens jagt. Wiesenthal oprettede dokumentationscentre i Linz og Wien, men hovedparten af arkivmaterialet blev i 1950’erne overført til Israel.

Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles blev oprettet i 1977 af rabbineren Marvin Hier, Wiesenthal selv har aldrig haft noget at gøre med dets drift eller virksomhed. Det er en pro-israelsk organisation, som er en del af den af den indflydelsesrige zionistiske lobby i USA med officiel status som ngo ved FN.

I sin Top10-liste sammenblander SWC modstand mod Israel og dets politik med antisemitisme og sidestiller ultrahøjre og nazistiske kræfter med venstreorienterede og revolutionære som Latuff – efter den gamle model om ’de to ekstremer’- og supplerer det med islamister til et grotesk mismask af forskellige kræfter, der alle stemples som antisemitter.

Antisemitisme og modstand mod israelsk undertrykkelses- og krigspolitik gøres identiske.

 De to første på listen er henholdsvis Ægyptens Muslimske Broderskab og regimet i Iran, som Netanyahu forbereder krig mod.
 Latuff på tredjepladsen efterfølges af ”Europæiske fodboldfans antisemitisme”.

Se hele SWC’s Top 10-liste i pdf her

Carlos Latuff har svaret igen. Han skriver

”Simon Wiesenthal var berømt for sin jagt på nazister. Nu er centret med hans navn mere interesseret i at jagte kritikere af Israel. Den nye kampagne mod mig og mine satirer er iscenesat af rabbiner Marvin Hiers, lederen af SWC. Rabbineren slår ud efter mig og Huffington Post for Gaza-tegninger.”

Det kræver en ny tegning

Rabbi Marvin Hiers fra Simon Wiesenthal-centret uddeler bronzemedalje til Carlos Latuff


Se også

Satiretegninger og antisemitisme: Samtale med Carlos Latuff
Kommunistisk Politik 1, 2009 i pdf: Midtersiderne

Carlos Latuff på international ungdomslejr – og i Kommunistisk Politik
Netavisen 31. august 2008

Netavisen 4. januar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne