Folkebevægelsen mod EU: Kom så med den folkeafstemning!

Nu skal folkeafstemningen om dansk tilslutning til EUs banktilsyn komme, siger Folkebevægelsen mod EU, der oigså konstaterer, at planerne om Euroens Forende Stater fortsat kører på skinner.

Merkel og Baroso: På vej mod Euroens Forende Stater

Folkebevægelsen mod EU kræver folkeafstemning om dansk tilslutning til den bankunion, som EU er på vej med.

Det siger bevægelsen i en presseneddelelse, som også understreger, at planerne om traktatændringer, der skal bane vejen for Euroens Forende Stater, overhovedet ikke er udsat, sådan som overskrifterne i dansk presse ellers har forkyndt efter topmødet mellem regeringslederne i Bruxelles.

Topmødet vedtog oprettelsen af et banktilsyn i EU. Tre partier i Folketinget – Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti – kræver folkeafstemning om det.

Det centrale spørgsmål er, at om Danmark mister kontrollen med tilsynet med bankerne.

Hvis danske banker kan lukkes af et EU-organ, så vil det være en suverænitetsafgivelse i en størrelsesorden, som kræver det behandlet efter grundlovens paragraf 20. Så vil dansk tiltrædelse kræve fem-sjettedeles flertal i folketinget eller folkeafstemning, konstaterer fremjtrædende jurister.

Om bemyndigelsen flyttes til et EU-organ er der tale om suverænitetsafgivelse i grundlovens forstand. Og det uanset om det her besluttes med flertal eller i enstemmighed.

Derfor har den danske regering ønsket vetoret. Men den har ikke fået det på topmødet. Og et land kan blive stemt ned af et flertal i det planlagte banktilsynsråd, har økononomiminister Margrethe Vestager oplyst.

De tre folketingspartier Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti kræver en folkeafstemning ifølge grundlovsparagraffen om suverænitetsafgivelse. De repræsenterer mere end den sjettedel af folketingsmedlemmer, der skal være imod.

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, siger:
– Vi støtter de 43 folketingsmedlemmer fra de tre partier og opfordrer euro-skeptikere i andre partier til også at støtte kravet om en folkeafstemning om EUs banktilsyn.

Som kommentar på de beroligende overskrifter, der har præget de danske medier efter topmødet, der har skullet skabe indtryk af, at planenerne om at fremskynde Euroens Forenede Stater er udsat, tilføjer Søren Søndergaard:
– Jeg vil i øvrigt lykønske statsministerens spindoktor for succesen med at udbrede misforståelsen om, at planerne om traktatændringer er udskudt. Topmødet har ikke udskudt noget som helst, men tværtimod nøje fulgt den køreplan for gennemførelsen af en egentlig Økonomisk og Monetær Union, som EU-præsidenten Herman Van Rompuy har fremlagt.

Arbejderpartiet Kommjunisterne støtter helt klart folkeafstemningskravet, siger partiets talsmand Troels Riis Larsen.

Se også

Thorning-Schmidt sender folket af banen: “Danmark er det 18. euroland”

Netavisen 16. december 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne