Juletræet med al sin glans

Normalt er det juletræet på Rådhuspladsen i København, der trækker den store opmærksomhed. Attraktionen er i år slået af et noget så besynderligt som et imaginært træ; – nemlig det ikke eksisterende juletræ i Egedalsvænge, Kokkedal. I hvert fald indtil onsdag aften ikke eksisterende.

Baggrundskommentar/ FJ

Opmærksomheden er slået om i harme og vrede blandt masser af danskere, udlændinge af anden etnicitet, kristne, muslimer, ateister, sorthårede, rødnæsede med meget, meget mere.

Hvad er så baggrunden for dette?

Det skete i de dage, hvor regionale og landsdækkende medier fik opsnuset en historie om ulykkelige mennesker, der angiveligvis var blevet frataget deres fredelige juletradition i form af et stort juletræ midt i beboerforeningen Egedalsvænge.

Julefreden var tilsyneladende blevet spoleret af et muslimsk flertal i beboerforeningens bestyrelse, der ikke ville bevilge penge til dette hedenske symbol, som på linie med nisser, klejner, and, vin og frem for alt flæskesteg, der for de fleste danskere er identisk med den kristne julefred.

Det muslimske flertal havde tillige uger forinden bevilget foreningen kr. 60.000 til en kæmpe fest i forbindelse med afslutningen af ramadanen. Til festen, som først og fremmest bestod af lækker mad, var danskere, kristne, ganske vist også inviteret med.

Men fakta var angiveligvis, at udgifterne nu forhindrede, at lokale beboere, der igen i år gerne ville have det hyggelige juletræ, nu kunne få dette.

Det skulle vise sig at den hele historie var en and – vel at mærke af den uspiselige slags.

I hvert fald ifølge den afgåede bestyrelsesformand, som er af etnisk dansk oprindelse! Hendes fremstilling af sagen er, at bestyrelsen nemlig helt fra starten var indstillet på at sikre den årlige tradition. Kapitalen var til stede, pengene ville blive bevilget.

Det viste sig, at der var andre knaster i træet. Den person i bestyrelsen, der i årevis var ‘tovholder’ for træ og arrangement, magtede ikke opgaven i år. Ingen andre i bestyrelsen ville eller kunne påtage sig hvervet, hvorfor initiativet faldt.

“Set i bagklogskabens ulidelige klare lys” kan man sige, at det var rimeligt klodset håndteret. Det skulle jo vise sig, at der var masser af entusiasme for traditionen; men på det tidspunkt havde historien fundet frem til redaktionslokalerne på regionale og landsdækkende elektroniske og skrevne medier.

Landets chefredaktører har en fantastisk fin lugtesans for ballade, når det handler om etniske sammenstød. Når der kan skabes konflikt ved at fortie sandheden, mens historien i stedet ‘tvistes’, så det fremstår, som om etniske minoriteter undertrykker danskeres ret og kultur, så gør man det!

Man er allerede fra starten klar til opfølgningshistorierne: Indvandrere angriber TV 2’s journalister og sendevogn. Man kan til tider have chefredaktørerne mistænkt for at håbe på eller ville fremprovokere den slags kaos?

For kort tid siden kunne man på en af Ekstra Bladets smørrebrødssedler læse følgende overskrift: 90 pct. af ansøgere til julehjælp er muslimer! Det handlede tilmed om Folkekirkens julehjælp!

Det viste sig, at sensationsavisen byggede deres statistiske baggrund på 22 (to og tyve) ansøgere fra Als – men masser af mennesker køber og læser ikke avisen – kun smørrebrødssedlens overskrift. Andre køber avisen, men finder ikke fælden. Tilbage står arbejdspladsernes diskussion – med et efterfølgende kølvand af harme og had.

Mediernes ejere høster mammon – men frem for alt spreder de splittelse, had og frygt!

De politiske sorte kræfter har også forsøgt at røre i den varme gryde. Fra de almindelige borgerlige partier over Dansk Folkeparti til racistiske organisationer, som har tilbudt deres hjælp, juletræ eller politiske synspunkter.

Den underliggende dagsorden har overalt været den samme: At så splid og skabe etnisk og religiøst had.

Det seneste skud på stammen er, at den racistiske organisation ”Stop islamismen” har fået myndighedernes tilladelse til en demonstration i området på lørdag. ”Antifascistisk Aktion” (AFA) har bekendtgjort, at de ved samme lejlighed har organiseret en moddemonstration/aktion.

Så har alle beboerne i Egedalsvænge den uønskede ballade!

Efter den ekstraordinære generalforsamling onsdag aften tyder alt på, at den reaktionære mission mislykkedes.

Det konkrete udfald af den ekstremt velbesøgte generalforsamling, som tillige blev dækket af franske, tyske og russiske medier, blev, at bestyrelsen blev skiftet ud med en ny.

Det nye flertal understreger, at nu skal skårene klinkes: Arbejdet skal føres på tværs af etniske og religiøse skillelinier. Beslutninger skal respektere alle beboere.

Det er mindst lige så vigtigt, når bestyrelsen udtaler, at de selv læser problemerne – langt uden om og væk fra pressen.

Det er vigtige signaler, der indebærer mulighed for at begrave stridsøksen.

Hvorvidt man vælger et stort juletræ midt i Egedalsvænge – med pressens formodninger om brandstiftelse og hærværk – eller om der laves en kollektiv aktion med juletræer på altanerne, eller en helt tredje løsning, ligger nu i bestyrelsens hænder. Den kender bedst den lokale stemning.

Det er et rigtigt udgangspunkt.

En mindre krølle på hele historien kunne være, at det er lidt pudsigt – nogle vil sige hyklerisk – at debatten ikke på det mindste plan har berørt det faktum, at den tidligere bestyrelse på demokratisk vis har besluttet tingene med flertal efter bedste vesteuropæiske fastsatte værdier.

Uanset baggrund for beslutningerne har demokratiet været taget i brug efter spillereglerne.

Konsekvenserne har imidlertid trådt på en central tradition, og derfor har udgangen betydet ballade, fordi der har været udvist manglende respekt for en lang række beboere.

Hvis vi ser på Muhammedkrisen i det lys, kan man med ret sige, at vi i vesten påberåber os retten til ytringsfrihed; men når det passer magthaverne, så trædes muslimerne gerne ned i møget. Hvor er respekten i den situation?

Århus Akademi – forlyder det i pressen torsdag morgen 29.november – forbyder fra nytår elever at bære hovedbeklædning blandt andre elever. Demokratiets spilleregler er bragt i anvendelse! Ledelsen rummer denne ret. Elevrådets formand bakker op.

Respekten efterlyses.

God jul til alle!

Netavisen 29. november 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne