Danmarkshistoriens største tyveri

Bankpakkerne, som i 2008 og 2009 polstrede de danske storbanker med storebæltsbroer af skattekroner, har været med til at accelerere nedbrydningen af velfærden og skabt større skel mellem rig og fattig.


Bankpakker – Smil og glade givere: Økonomiminister Lene Espersen på besøg hos finansminister Lars Løkke 5. april 2009
Foto: Hung Tien VU, flickr

En af dem  – nemlig Bankpakke 2 fra januar 2009 – var direkte designet til at holde den konkurstruede Danske Bank – og dermed dens hovedaktionær Mærsk – oven vande.

Kommunistisk Politik kaldte allerede under forhandlingerne dengang det for Det største bankrøveri nogensinde (Kommunistisk Politkk 2, 2009) og konstaterede:

“Først fik bankerne 35 milliarder kroner i bistand. De er brugt. Nu skal de have 100 milliarder mere. Det er det største røveri i Danmarkshistorien siden Nazityskland tømte Nationalbanken. En ‘bred kreds af partier’ er med.”

For Socialdemokratiet og SF var det vigtigt at være med. Det var første gang SF fik lov til at optræde som ‘ansvarligt’ parti. Hvad der ikke betyder ansvarligt over for vælgerne eller befolkningen.

Kommunistisk Politik forklarede også den konkrete baggrund for bankpakke 2: Den Danske Banks vanskeligheder efter den mislykkede bank- og ejendomsspekulation i Irland. Regningen blev sendt til de danske skatteydere:

”Bankpakke 2 blev ’nødvendig’, da der i løbet af efteråret 2008 kom tydelige tegn på, at Danmarks største bank, Den Danske Bank, er i alvorlige vanskeligheder med tab på flere milliarder og kunne rive hele den danske sektor med sig. Pakken blev forhandlet på plads over et par dage midt i januar i en lukket forligskreds, og det regnes som en formsag, der kan overstås på få uger, at tromle den igennem folketinget. Samtidig er lovforslaget sendt til godkendelse i EU-kommissionen.”

”Den nye støttepakke til den danske finanssektor kan hurtigt forvandles til et meget dyrt bekendtskab for befolkningen. Det er ren foræring til spekulanterne”.

Se
Bankpakkerne: Penge ned i et bundløst hul
Kommunistisk Politik 3, 2009

Bankpakkerne blev vedtaget i samdrægtighed af  Foghs VKO-regering sammen med oppositionen – S, SF og R – den nuværende ’røde’ regering.

Kommunistisk Politik måtte konstatere:

”Bankpakke 2 har som hovedformål at redde Danske Bank ud af en krise, der er langt dybere end hidtil kendt. Det var ikke de kriseramte småbanker, det drejede sig om, sådan som forligspolitikerne fra Dansk Folkeparti til Socialistisk ditto lod forstå.
Helle Thorning-Schmidt og Søvndal stillede op for storkapitalen – for Straarup og Mærsk. ”

Se
Bankpakke 2 skal redde røven på Danske Bank og A.P. Møller Mærsk
Netavisen 7. februar 2009

Nu betegner  den socialdemokratiske ordfører Henrik Sass –Larsen, der dengang var med i forhandlingerne, aftalen som ’Danmarkshistoriens største tyveri’. Det sker i dokumentarfilmen ’Sikke en fest’.

Ifølge filmen var det den daværende økonomiminister Lene Espersen, og konservativ partiformand, der kostede skatteyderne 24 milliarder kroner, som i stedet røg lige i bankernes lommer.

Det skal være sket efter et møde med ministeren sent i forhandlingsforløbet, hvor landets to mest magtfulde bankdirektører, Peter Straarup fra Danske Bank og Peter Schütze fra Nordea.

Efter mødet og i sidste øjeblik fjernede Lene Espersen en såkaldt upsidemodel fra aftalen, der skulle sikre at staten fik del i bankernes fremtidige kursgevinst.   I stedet er den gået uindskrænket til bankernes ejere – som Mærsk.

At upsidemodellen ikke blev anvendt, har betydet, at staten er gået glip af indtægter på mindst 24 milliarder kr. Det kan godt kaldes bankrøveri!

Lene Espersen skriver i en pressemeddelelse, at de endelige forhandlinger om bankpakke 2 skete i

”tæt og fortroligt samarbejde mellem ministeren og Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, Radikales partileder Margrethe Vestager, SF’s daværende gruppeformand Ole Sohn, Dansk Folkepartis næstformand Kristian Thulesen Dahl og Venstres daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen”.

Under alle omstændigheder fik Danske Bank og Nordea deres vilje og alle ønsker opfyldt. Danmarkshistoriens største tyveri fandt sted med både blå og ’rød’ blok som medskyldige. Røverne var bankdirektører og toppolitikere fra regering og ‘opposition’ i fællesskab.

Men tyveriet var ikke begrænset til gevinsten ved at fjerne upsidemodellen. Det helt store røveri – mange gange større – er bankpakkerne selv.

Men også detaljerne er en beskidt historie fra det virkelige liv. Om  folkestyre på højt plan: Det kaldes dansk demokrati.


Se også

Tsunami eller ”blot” en bølge
Kommunistisk Politik 3, 2009

Ingen hvedebrødsdage til Løkke og hans regering
Kommunistisk Politik 9, 2009

Sundhedsvæsenets deroute

Netavisen 6. august 2010

Udelukket fra valget: Bankpakke 1-4
Kommunistisk Politik 17, 2011

Netavisen 26. november 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne