Finanslov 2013:  Johanne og æren

Synspunkt

Kommunistisk
Politik


For andet år i træk gennemfører Enhedslisten en asocial nyliberal finanslovaftale med SRSF-regeringen For andet år i træk indtager partiet rollen som ‘rødt’ alibi for en reaktionær politik Og undskyldningerne bliver stadig mere syge


Johanne Schmidt-Nielsen Foto: Magne flickr

Enhedslistens kvindelige frontfigur kan noget af det samme som Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard. Hun taler til følelser og hun viser følelser. Hun virker ærlig.

Johanne Scmidt-Nielsen appellerer ikke kun til følelserne, når hun er vred og sat uden for døren, og ikke længere er støtteparti for SRSF, men i opposition og vil have kompensation ’krone for krone’ for fælles socialdemokratske og borgerlige svinestreger. Hun gør det også, når hun skal dække over og sælge sine egne og listes Ø’s politiske løftebrud.

Sådan gjorde hun, da Enhedslisten sikrede SRSF tilslutning til deres nyliberale EU-designede og –godkendte blå finanslov for 2013.

’For ærens skyld’ skulle Enhedslisten nok sige nej, forklarede frontkvinden. Men noget er vigtigere end partiets ’ære’:
– Vi kunne ikke få os til at sige nej. Ikke af hensyn til regeringen. Men af hensyn til de mange tusinde mennesker, som havde mistet hele deres indkomst, hvis ikke vi havde lavet den her aftale.

Det er virkelig smukt! Liste Ø skider på partiets ære, politik, påståede principper og vedtagne beslutninger – som partiet har solgt til vælgerne og fået stemmer på – fordi menneskeskæbner er vigtigere.

Det kan da ikke være æreløst at sætte dem over sådanne snævre partiinteresser.  Det er ædelt!

Men Johanne Scmidt-Nielsen og Enhedslisten har ikke reddet nogen eller noget. Partiet har fået en bittelille ekstra indrømmelse for de langtidsarbejdsløse, der er ved at falde ud af systemet, ramt af  den blå dagpengereform: Muligheden for et halvt års kontanthjælp. Hvis man står helt uden indtægter. Men derefter venter det tomme rum.

Og så stemmer Enhedslisten for finanslov 2013, der sanktionerer dagpenge-’reformen’ og også blåstempler skatte-’reformen’, som Johanne så sig gal på. Den giver også grønt lys for  EU’s finanspagt (som Enhedslisten stemte imod) og for fortsat dansk krigsdeltagelse.

Det er en finanslov, der tager fra de fattige og giver til de rige – og som betyder fortsættelse af nulvækst-politikken for den offentlige sektor: Det vil sige nye fyringsrunder og nye titusinder, der ender uden for dagpengesystemet.

Finansloven for 2013 viderefører det store EU-reform-program, og tager så småt fat på fleksjob- og førtidspensions-’reformerne’.

Sidste års finanslov, som liste Ø også stemte for, blåstemplede efterløns- og pensionsforringelserne, også kaldet ’reformer’.

Se

Ø-mærket finanslov
Netavisen 23. november 2011

Efter planen skal finansloven næste år, for 2014, totalrenovere  kontanthjælps-, fleksjob- og førtidspensionsordningerne samt SU’en – alt sammen til det værre. Det er resterne af det højtpriste kapitalistiske velfærdssamfund, der nu slagtes med Enhedslistens aktive medvirken.

Sidste år var det De radikale, der fik skylden for, at5 Enhedslisten stemte for en nyliberal finanslov og forhindrede partiet i at lave den rigtig rød og progressiv. I år er det ’fagbevægelsen’ og fagtoppen, der ikke har været aktiv nok i forsvaret af dagpengene. Og det er sandt, men ingen undskyldning.

Desuden har liste Ø ifølge dem selv ’fejlbedømt den parlamentariske situation’.  Det betyder,  at partiets ellers så kloge parlamentarikergruppe  ikke havde forventet, at Venstre ville være villig til at lave finanslovforlig med regeringen, og at den ’røde’ regering ville være villig til a  lave forlig med Venstre,  Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, enkeltvis og samlet!

Det ligner en syg undskyldning, en lumsk bortforklaring. Så himmelråbende naiv er liste Ø ikke. Men partiet er nødt til at fortsætte og forny sit grundlæggende vælgerbedrag: At det er støtteparti for en kapitalistisk EU-regering, der fører blå og kapitalistisk EU-politik.

Rationelle argumenter kan ikke sælge Enhedslistens støtte til EU’s nyliberale reformpólitik og krigspolitikken. For der er intet ’rødt’, progressivt eller socialt i hverken finansloven eller i  liste Ø’s rolle. Derfor må følelsesmanipulationen tages til hjælp.  


Se også

Finanslov: Kan Enhedslisten presses til venstre?
Netavisen 26. oktober 2012

Blårød blokpolitik: Skattereform på plads
Netavisen 23. juni 2012

Fallit for Enhedslistens strategi
Kommunistisk Politik 3, 2012

APK om finansloven:
Skab arbejdspladser og jobs!
Nej til finanslov 2013! Stop velfærdsforringelserne!

28. august 2012

Netavisen 12. november 2012