Fra akutpakke til akutplan: Blålys – duer ikke

Netavisen

Regeringen er under stærkt pres for at ændre sin EU-dikterede dagpengepolitik, der vil sende titusinder ud i fattigdom og social deroute næste år og med udsigt til stadig voksende langtidsledighed vil sende nye titusinder ned i den sociale massegrav i de kommende år. Nu forsøger den sig med et nyt tiltag for at undgå at rulle dagpengereformen tilbage.


Hvad de egentlig er ude på: Gadeteater ved folketingets åbning 2. oktober 2012

SRSF-regeringen har afvist alle krav om at omstøde dagpengereformen, som blev besluttet af VK-regeringen sammen med De radikale, og igen halvere genoptjeningstiden til et halvt år og forlænge dagpengeperioden til fire år.

Men regeringen har været under stadigt voksende pres for at gøre noget, efterhånden som skæringsdatoen 1. januar 2013 nærmer sig med stormskridt, og udsigten til massegraven bliver uhyggelig tydelig.

Først lancerede den sin akutplan, som skulle give langtidsarbejdsløse gode råd, når de var ved at falde ud af systemet – men hverken skabte jobs eller sikrede bare en brøkdel mod at falde ud af systemet. Nu er akutpakken blevet til en ’akutplan’.

Regeringen og finansminister Bjarne Corydon har nu indgået en aftale med arbejdsgiverne (DA, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og Finansministeriet) om at reservere 12.500 job til ledige, der står til at falde ud af dagpengesystemet. De skal ifølge Helle Thorning-Schmidt også give mulighed  for at genoptjene dagpengeretten.

Dagpengeproblemet er løst, erklærer regeringen: Der kommer ikke mere hjælp til langtidsledige. Arbejdsgiverne er enige.

Aftalen er ikke juridisk bindende, og der er ingen garanti for, at 12.500 ledige, ikke mindst mænd over 50, får arbejde. Forskellige beregninger tale rom at fra 16.000-30.000 falder ud af dagpengesystemet frem til 1. juli 2013.

Akutplanen har fået regeringspolitikerne til at juble.  SF-ordfører Jesper Petersen siger til Politiken, at han er ’tilfreds og stolt’. ’I dag er en rigtig stor dag’, siger beskæftigelsesminister Frederiksen.  ’Det den dejligste morgen i 100 år’ , skriver den socialdemokratiske MF’er Jens Joel på facebook.

Nærmest i sidste sekund  havde LO-formand Børsting forlangt, at der blev gjort noget ved miseren, og rejst 6 konkrete krav.  ’Jeg er glad i dag, siger han og kalder det ’ et helt afgørende bidrag til, at vi nu på en konkret måde får løst den udfordring, vi står med i forhold til dem, der er på vej ud af dagpengesystemet.,’

SF’eren Özlem Cekic, der igen er kommet ind i varmen hos den nye SF-top med nye ordførerskaber, nøjedes med at glæde sig over dem og har ikke ytret sig om aftalen – men har lovet  at stemme med SF for alt hvad der måtte komme fra regeringen.

Partiformand Anette Vilhelmsen siger til Politiken, at nu er det slut med dagpengesnakken: ‘Der er ingen planer i finansloven om, at der skal ske mere på her område’.

’Akutplanen’  lukker munden på LO, og et mediebombardement sættes ind, som skal skabe indtryk af, at der nu for alvor gøres noget ved dagpengeproblemet. Men det gør der ikke.

Lappen i ’løsningen’ er blevet en anelse større, end da den hed akutpakke – men der er overhovedet ingen nye arbejdspladser  i den, der er ingen løsning for de næste titusinder, der følger efter, og den hjælper ikke engang halvdelen af dem, der står til at falde 1. januar. For slet ikke at nævne dem, der allerede er faldet ud.

Ved at rykke langtidsledige på vej til at falde ud af dagpengesystemet frem i køen – uden at arbejdskøberne er forpligtet til ansættelse – er der bare andre arbejdsløse, der ikke får jobbet. Nyuddannede f.eks.

Som løsning på ‘dagpengeproblemet’ er den ny akutplan ligesom den gamle det rene blålys.

Der skabes nemlig ingen nye jobs, men tværtimod skabes der et nyt arbejdsgivertilskud. 12.500 kroner, hvis ansættelsen varer seks måneder, og 25.000 kroner, hvis den varer 12.

Dagpengereformen skal rulles tilbage. Akutpakken og akutplanen  er ikke en holdbar løsning. Ikke engang til et halvt år.

Se også

FOA: Regeringen skubber problemerne med akutjob

Op af den sociale massegrav
Kommunistisk Politk 20, 2012

Netavisen 24. oktober 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne