Skal EU bestemme alt?

KP/Netavisen

Folkebevægelsen mod EU stiller dette spørgsmål til danskerne og den danske regering i en sitution, hvor det kriseplagede EU er på vej med nye drastiske skridt i opbygningen af den økonomiske og politiske union.


Folkebevægelsens nye uddelingsavis – Klik på billedet og læs hele avisen i pdf

Op til EU-regeringschefernes topmøde den 18.-19. oktober har Folkebevægelsen mod EU udgivet en uddelingsavis, som belyser de negative konsekvenser for det store flertal af danskerne ved de nye skridt hen imod Europas Forenede Stater, der nu planlægges.

Den retter en særlig kritik af den udemokratiske tilslutning til EU’s udemokratiske finanspagt, der er foregået hen over hovedet på danskerne, som gentagne gange har sagt Nej til den økonomiske og monetære union og til euro’en.

F.eks. har fem fremtrædende EU-modstandere og kritikere af finanspagten følgende indlæg i uddelingsavisen:

EU’s finanspagt er et angreb på demokratiet

På trods af det danske nej til euroen stemte et flertal i Folketinget ja til EU’s finanspagt den 31. maj i år.

Danmark vil derfor ved årsskiftet blive indlemmet i en traktat, der vil begrænse Danmarks muligheder for at føre en selvstændig økonomisk politik, og dermed undermineres folkestyret.

Finanspagten – der egentlig hedder”Traktaten om stabilitet, samordning og styring i den Økonomiske og Monetære Union” – er en traktat for euro-landene, hvilket også fremgår af navnet. To EU-lande uden euro – Storbritannien og tjekkiet – havde på forhånd takket nej til denne traktat.

Det kunne Danmark også have gjort, og det ville have været i tråd med det danske folks nej til euroen. Men sådan gik det ikke.

Forudsat at man lægger regeringens egen fortolkning af det nu gennemførte danske regelsæt til grund, vil Danmark derfor fra årsskiftet kunne idømmes bøder, hvis vi ikke har en budgetlov i henhold til traktaten, og budgetloven vil hindre fremtidige danske regeringer i at lave en kickstart af økonomien, som netop den nuværende har gennemført.

Finanspagten er et klart angreb på demokratiet. Det er derfor vores klare holdning, at Danmark bør frigøres fra denne pagt. Jo hurtigere, desto bedre.

Drude Dahlerup
(professor i Statskundskab),

Bjørn Elmquist
(advokat og tidl. MF),

Niels Hausgaard (entertainer),

Flemming Jensen (skuespiller)

Helle Stangerup
(forfatter og cand. jur.)

Folkebevægelsen mod EU afholder sit årlige landsmøde den 28.-29. oktober.

Se også

Massivt dansk Nej til euro og mere union
Netavisen 8.10,2012

Netavisen 11. oktober 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne