Kærlighed, frihed: Savage Rose

Af Klaus Riis
Kommunistisk Politik 18, 2012

”Love and Freedom” er revolutionær musik i verdensklasse

Det er selvfølgelig ingen tilfældighed at bagsiden af coveret på Savage Roses nye udgivelse er et billede af bandet under åben himmel, med Annisette siddende i græsset i forgrunden.

Det er samme tema, samme opstilling som på bagsiden af ’ ”In the Plain”’fra 1969. Det skal betyde så meget som: ”Bare kom an! Vi er der endnu, og vi holder fast! Modnere, stærkere, mere bevidste end nogensinde.” Og det holder. På alle planer.

Scenen er ikke  ’60erne,  men 2012, og verden er gået baglæns, på mange punkter. Det fremtidshåb, som var tilstede fra bandets start som et afgørende moment i tekster, musik og stil, er tilmed mere  nødvendigt og stærkere. Men det er også kvalificeret af erfaringer fra livet og den historie, som Savage Rose altid har forholdt sig til og handlet i.

Indledningsnummeret ’Voice of Revolution’, en hyldest til det arabiske forår , til et globalt forår, siger utvetydigt til undertrykkerne:

The change of time is rolling
like big waves from the sea
The voice of revolution
is reaching me

You got limited power
a bitter taste of death
On and on you are killing me
but my life’s
like seed of the spring

You hide all your goods
Name me the thief
Afraid somebody knows the truth
Me and my
have nothing to loose

Det er Annisette, det er klassisk Savage Rose, det er stor revolutionær kunst.

Selvom musikken har rødder tilbage til albums som ’Refugee’ og ’Babylon’ (hvorfra ’The Messenger’ stammer) er den umiskendelig nutidig. Den er indspillet og produceret (sammen med Annisette) af svigersønnen Frank Hasselstrøm, der også står for en del ad de musikalske arrangementer.

Det unge band af nogle af landets bedste musikere har allerede spillet sammen i en årrække ved koncerter, hvor de ikke bare har spillet nyt, men også genopdaget og genoptaget det enorme bagkatalog – og det kan høres. Der er en fornem helhed tilstede mellem den fantastiske og foruroligende stemme og de øvrige instrumenter, selvom det selvfølgelig er Annisette, der er centrum og den dynamiske drivkraft.

Annisette er en genial kunstner. Ikke bare en stor sanger, men en stor singer-songwriter. En stor bandleader, der ikke bare bærer en arv videre –  ikke mindst fra Thomas Koppel –  men også bruger og fornyer den.

Annisette har skrevet lyrikken  til syv af de ni sange (og musik til de fem) – illusionsløse, vrede, stærke, poetiske, nogle gange rystende. Små fortættede perler, down to basics.

Om ’Travelling child’:

Travelling child
one day we’ll fly
to a rainbow
all made
of your smile
and tears

Om den menneskeret, der hedder ’Freedom to love’, om livets puls i ’Heartbeat of love’, om imperialismens soldat i ’Soldier on the run’:

Run Run Run
don’t call my name
I’m the devil’s number
of the living dead

Om, kærlighedens ubetvingelige kraft i ’There’s a lovesong’, om smerte og livshåb iden vidunderlige ’You made me stay’.

Annisette er en stor digter. Nu er hendes revolutionære lyrik også tilgængelig for en engelsksproget verden.

’Love and Freedom’ er født som klassiker. Der er grund til at sige Tillykke! til det unge Savage Rose! Tillykke til Annisette, der har mønstret menneskenes urkraft til at gøre det igen.

Netavisen 12. september 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne