Fodfæstet genvundet

Bag rattet
Kommunistisk Politik 18, 2012


Fra åbningen af Oktober Vesterfælledvej:
Helge Larsen, Søren Berlev og Pelle Voigt

I lørdags var jeg med til åbningsarrangementet for Foreningen Oktobers ny butik på Vesterbro. Det var en succes!

Den tidligere butik på Islands Brygge var jo blevet sænket af sidste års skybrud. Efter en del søgen fandtes de glimrende lokaler på Vesterfælledvej 1 B. En række aktive kammerater og venner brugte så en del krudt på at sætte den i stand. Det har de gjort rigtig flot!

De revolutionære og progressive bøger, plader, cd’er, billeder med meget mere har igen fået hylde og vægplads i København. Fodfæstet er genvundet. Tag forbi og tjek det ud!

Selve arrangementet er dækket andet sted i Kommunistisk Politik – se

Oktober på Vester Fælledvej åbner dørene

Her skal blot nævnes en enkelt hændelse.

Helge Larsen fra Kunstnere for fred havde medbragt sin guitar og gav nogle glimrende numre. Han bar en knaldsort T-shirt, hvorpå der med hvidt var printet følgende slagord på fronten:

”Kortslut sparepakken – Sig NEJ til regeringen” og på ryggen:

”Sig nej til
Forringelse af vores dagpenge
Besparelser på vores uddannelse”

Det er Dansk El-Forbund, der er ophavsmand til denne skønne sag! På sådan en dag og sådan et sted var der mange slogans og paroler at forholde sig til, men arrangementets deltagere var særlig begejstret for denne T-shirt:
– Hvor er det skønt at se, at der er en del af dansk fagbevægelse, som melder klart ud. Så er det oven i købet et forbund. Stærkt gået.

Helge var måske lidt overvældet over interessen, men følte sig nødsaget til at kalde gemytterne lidt til ro:
– Nu skal vi lige spise brød til! Trøjen blev lavet under den forrige regering, og jeg er ikke sikker på, at forbundsledelsen mener det samme, efter blåt er blevet til rødt, men jeg er i hvert fald af den opfattelse, at parolerne er lige aktuelle.

Med de sidste ni måneders nedskæringer og overgreb i tankerne og den kommende EU-dikterede finanslov foran os så var der ingen i lokalet, der erklærede sig uenig. En enkelt satte ord på:
– Hvis blå politik er skiftet ud med rød politik, så er jeg farveblind. Det er farligt at have illusioner til regeringen og dens støtteparti.

Når talen nu falder på ’farligt’, så fortalte en af mine kollegaer om sin visit hos sin ældre far på hans plejehjem. Det er i øvrigt lidt pudsigt, at det ikke er særligt høfligt at sige ’gamle’ om folk, der er oppe i alderen. Det lyder kønnere at sige ’ældre’, selvom det rent grammatisk er mere drastisk: gammel, ældre og ældst.

Nuvel, Jørgen besøgte sin far på 89 år. Faderen var blevet mæt af livet. Det havde ikke skortet på oplevelser, så gode minder var der nok af, men helbredet var langtfra i top længere, og livsnydelsen på plejehjemmet var heller ikke noget at skrive hjem om.

Hans hoved var ’desværre’ godt nok, hvilket kun gjorde, at han blev yderligere led ved situationen, når han så, hvordan personalet hoppede og sprang – uden deraf at have en chance for at stimulere beboerne, hvoraf mange sad og hang med hovedet uden nogen form for dialog eller anden kontakt.

Jørgen fik øje på en pakke cigaretter på faderens bord og udbrød:

– Jamen far, er du begyndt at ryge?

– Knægt! Hvis du nu lige orienterer dig, så står der klart og tydeligt på pakken: ”Rygning afkorter dit liv med 14 år” – Og jeg magter ikke at blive 103!

Netavisen 12. september 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater