EU-toppen lover G20 hurtig finansunion

EU-toppen vil sikre en hurtig dannelse af en fuldstændig finans-, skatte- og politisk union Det forsikrede de deres imperilaistiske partnere på G20-topmødet i Mexico

Kommunisk Politik 13, 2012

Det var ifølge nyhedsbureauerne gældskrisen i EU, der var i fokus på G20-mødet i Mexico. EU-toppen var repræsenteret af EU-præsident van Rumpoy og kommissionsformand Barroso. Formanden for ministerrådet i dette halvår, den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt, var derimod ikke til stede.

Unionens stærke mænd havde følgeskab af statsoverhoveder som Angela Merkel, David Cameron, den nyvalgte Hollande, den italienske EU-indsatte Monti  m.fl. 

Alle stod de på tæerne af hinanden for at forsikre forummet for verdens 20 stærkeste kapitalistiske og imperialistiske magter, at EU-krisen ville blive overvundet gennem en stærkere integration – ved at fuldende opbygningen af den økonomiske og monetære union, ledsaget af viderebygningen af den politiske union.

EU-topmøde 28.-29. juni

EU er udsat for et stærkt pres fra de øvrige G20-lande om at løse eurokrisen, hvad der fik kommissionsformand Barroso til at erklære, at EU taler med en stemme, og udmærket forstår sin rolle i den globale økonomi:
– Vi er den største økonomi og den største handelspartner i verden. Og den største bidragyder til IMF. Og han fortsatte:

– Vi er oprigtig talt ikke kommet her for at blive belært om demokrati, eller hvordan vi skal håndtere økonomien … krisen opstod i Nordamerika, og en stor del af vores finanssektor blev smittet af, hvad skal jeg sige, den uortodokse praksis, som gjaldt i nogle dele af finansmarkedet.

Barroso tilføjede, at G20-landene måtte forstå, at det vil tage en vis tid for demokratierne i eurozone-landene at blive enige om, hvordan en fuldstændig finans-, skatte- og politisk union skal bygges.

Van Rumpoy og Merkel understregede, at ’strukturreformer, budgetkonsolidering og impulser til vækst’ er de tre hjørnesten i EU’s tackling af krisen.

I erklæringen fra mødet hedder det, at EU vil tage skridt til ’en mere integreret finansstruktur’, hvilket bl.a. skulle betyde en fælles kontrol med bankerne og en fælles garanti for indskyderne.

Op til topmødet 28. -29. juni, der afslutter det danske formandskab, skal en plan for den økonomiske og politiske union pudses af i en gruppe bestående af van Rumpoy, eurogruppeformanden Jean-Claude Juncker og centralbankchefen  Mario Draghi.

Tysk førerskab

Det danske formandskab har i Danmark været tavs som graven om planerne om finans-, bank- og politisk union. EU’s økonomikommissær Olli Rehn løftede imidlertid sløret for en gruppe EU-parlamentarikere i Strasbourg, da han sagde:
– Tiden er nu moden til at diskutere en bankunion og en finansunion, og det er jeg klar til at tage op. En bankunion og en finansunion vil også kræve en mere politisk union.

På tysk tv sagde Angela Merkel:
– Vi har ikke kun brug for en møntunion, men også en finansunion byggende på en ensartet budgetpolitik.  Hun tilføjede, at det i fremtiden kan blive nødvendigt med et Europa i to forskellige hastigheder.

EU er under krisen på vej til at tage skridt til den endelige integration i hurtigt tempo og under tilsidesættelse af alle demokratiske spilleregler, som de europæiske lande ellers bryster sig af.

Tyskland har haft stor økonomisk og politisk gavn af euroen og den hidtidige integration i EU, som  har styrket tysk finanskapital og Tysklands førende stilling. Det er også meningen, at den fuldstændige finans- og politiske union skal være tysk styret.

Så gør det ikke så meget, om Tyskland skal afgive suverænitet, som Merkel siger.

Men hvis Tyskland skal afgive suverænitet, hvad så med Danmark, hvis vi er med, folkeafstemning eller ej? Og til hvem og hvad?

Se også

Vi vil ikke betale for krisen eller gælden
Nej til Merkel-Sarkozys såkaldte finanspagt

Udtalelse fra de europæiske marxistisk-leninistiske ppartier og organisationer maj 2012

Den europæiske union, krisen og folkene
Af Raúl Marco, PCE(m-l)

Netavisen 21. juni 2012  


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne