EM & euro

Kommunistisk Politik 13, 2012

Sport og politik kan som bekendt ikke adskilles. Derfor har det da også været en utålelig og hyklerisk diskussion, hvordan EU skulle forholde sig til menneskerettighederne i Ukraine op til og under afviklingen af europamesterskabet i fodbold. Bølgerne gik – eller går – omtrent lige så højt, som da Kina var OL-vært.

Apropos Kina, så var det nøjagtig lige så hyklerisk, at vore egne borgerlige rettigheder blev knægtet, da den kinesiske ministerpræsident besøgte Danmark. Gad vide, om det havde noget at gøre med de milliardordrer, der blev forhandlet på plads i den forbindelse?

Tyske politikere med Merkel i spidsen undlod på arrogant vis da heller ikke at intervenere i det græske parlamentsvalg. Det skortede ikke på trusler, som måske har haft en effekt på resultatet.

Grækerne stemte desværre to pro euro-partier (Nyt Demokrati og Pasok) ind i deres parlament, så de er i stand til at danne en flertalsregering. Det skete, dagen efter at de havde banket russerne i fodbold til EM og dermed kvalificeret sig til kvartfinalen. Man kunne ellers have håbet på, at sejren havde givet den menige græker en styrket tro på, at Grækenland er stærkt nok til at klare sig uden for eurozonen, men det sidste ord er ikke sagt i den sag,

Det sidste slag er som bekendt ikke slået, før den fede dame har sunget.

Jeg mindes 1992, hvor vi først tilsidesatte EU’s trusler og nedstemte Maastricht-traktaten. Kort efter bankede vi Tyskland i EM-finalen. Begge dele pudsede vores selvværd gevaldigt op: Vi kan selv! Hold fingrene fra vores nationale selvstændighed!

Det skulle vise sig, at den fede dame sammen med Poul Nyrup, Holger og konen med flere havde en strofe endnu at synge.

Scenen er skiftet: Anno 2012 afholdes EM blandt andet på kanten af Sortehavet. EU-modstanden lever i bedste stil, men krænkes også i Danmark, eksempelvis og mest aktuelt med landsrettens dom, der helt ude af trit med sund fornuft og al logik har fastslået, at Lissabon-traktaten ikke piller ved vores grundlov og nationale selvstændighed

. Grækenlands situation er stadig uvis, og man skal være varsom med at dømme grækerne for ‘pro euro’ på grund af parlamentsvalget. Når euroens påtvungne bitre piller skal sluges, stiller klassekampen sig anderledes.

Når talen nu igen falder på euroen, så er følgende kommentar fra Arjen van Dijkhuizen, seniorøkonom i den hollandske bank ABN AMRO, yderst sigende i forhold til dens skrøbelighed:

”Af hensyn til tilliden til euroen er det vigtigt, at et af eurolandene vinder. Hvis et land som Danmark, Sverige eller England vinder, vil det være ammunition for euroskeptikerne. Så bliver et af de lande, som har valgt euroen fra Europas bedste, og det har eurozonen ikke brug for.”

Det var da også faldet Søren Søndergaard, medlem af Europa-parlamentet for brystet:
”Hvor dum kan man være? For hvis euroen virkelig er en så fuldstændig latterlig valuta, at den kan påvirkes af en fodboldkamp, så har en økonom kun én eneste opgave: Det er at opfordre til, at den valuta bliver nedlagt så hurtigt som overhovedet muligt.”

Netavisen 20. juni 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne