Breivik for domstolen: Fascistisk propagandashow uden sidestykke

Kommunistisk Politik 9, 2012

Minut for minut og sætning for sætning bliver massemorderen Anders Behring Breiviks udtalelser i retten i Oslo fulgt og gengivet i alverdens medier

Breiviks drøm om et propagandashow i verdensklasse er mere end opfyldt. De borgerlige medier har fra den første dag i jagten på sensationer og ligegyldighed over for fascismen givet Breivik den største mikrofon, der kunne findes. Domstolen åbnede dørene for en flodbølge af højrefløjsretorik. Et fascistisk propagandashow uden sidestykke i nyere tid.

Bombeterroristen og seriemorderen af børn og unge har udnyttet lejligheden maksimalt, mens han soler sig i opmærksomhed og  med fryd poserer i sin rolle som ’heroisk antikommunistisk kommandør’.

Hans mål er ikke i første række at tale sig til sympati og mildere straf. Han er tilmed så ’heroisk’ at han foretrækker dødsstraf (vel vidende, at det ikke bliver aktuelt). Han vil være helt og martyr for den stadig voksende ekstreme højrefløj i Europa og verden og hjælpes godt på vej af medier, domstol og anklagemyndighed, der tillader og formidler hans propaganda.

Også når han betegner mordene på ’multikulturalisterne’ (marxist-yngelen) på den socialdemokratiske sommerlejr for ’ubehagelige’, men ’nødvendige’.

Det er ren Goebbels.

Gal og i al fald ensom ulv

Det forbløffende ved retssagen er ikke, at fascisten siger, hvad han siger, men at han får lov til det.

Man kan spørge hvorfor. Og et af svarene er, at den norske stat, anklagemyndighed og den politiske elite ønsker at fremstille terrordåden den 22. juli 2011 som en enkelt mands vanvittige handling, isoleret fra politiske tendenser og strømninger i samfundet i øvrigt.

De skal ikke sættes ind i en social sammenhæng med skærpelse af klassekampen, mellem reaktionen og de progressive kræfter, og ikke i en politisk sammengæng med den fremvoksende fascisme, som søger at give sig et andet udtryk end den miskrediterede Hitler-fascisme, som det ny ekstremhøjre er et barn af.

Først skulle Breivik stemples som ’sindssyg’. Da den første vurdering blev anfægtet af en modsat diagnose, er anklagemyndigheden slået ind på et andet spor: Er Breivik ikke en gal hund, er han i al fald en ’ensom ulv’.

Anklagemyndigheden gør sit bedste for at adskille Breivik fra sine politiske og ideologiske meningsfæller, fra det norske Fremskrittsparti, hvis ungdomsorganisation han var medlem af, til netidolet – bloggeren Fjordman – som han citerer omfattende i sit ’manifest’, og fra højreradikale grupper som ’Defence League’erne’, som på deres side ikke vil tage afstand fra Breivik og hans gerninger, men i det dårligt nok skjulte dyrker ham som helt.

Breivik er hverken gal eller en ensom ulv, men en ekstrem eksponent for en ekstrem bevægelse, som engang har kastet verden ud i masseterror og verdenskrig.

Se også

Giv ikke fascisten en mikrofon!
Af Netmagasinet Revolusjon, Kommunistisk Politik 9, 2012

Seriemorderen Breivik
Af Frede Klitgaard, Håndslag 1, 2012

Netavisen 24. april 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater