Syrien: Oprørshæren reelt slået

De syriske oprøre forlanger militær indgriben fra krigsalliancen ’Syriens Venner’, men reelt er oprørshæren slået militært og den politiske opposition til Assad-regimet smuldrer og splittes

Kommunistisk Politik 6, 2012

Den fri syriske hær's officielle logoMeget tyder på, at Assad-regimet i Syrien er ved at have nedkæmpet det væbnede oprør, der har fået massiv politisk og militær støtte fra USA, EU og reaktionære arabiske stater

Den fri syriske hær’s officielle logo

Udover det væbnede oprør, der har varet snart et år og har kostet mange tusinde livet, har styret i Damaskus også været udsat for et konstant propagandabombardement i de vestlige medier, der skulle sikre støtte til oprørerne og til en eventuel krig.

Den har fremstillet Assad-regimet som lystmordere, der slagter den egne befolkning. Sandheden er, at imperialismen og reaktionen har opflammet en borgerkrig med støtten til den såkaldte ’Frie syriske hær’, der er infiltreret af sekteriske kræfter som Al Qaeda.

Civilbefolkningen er kommet i klemme mellem oprørsstyrkerne og den syriske hær.

Assad-regimet har afvist det enorme internationale pres for at indgå en ’våbenhvile’, der skulle sikre de trængte oprørsstyrker tid til at omgruppere sig, og fortsat offensiven mod deres centrer især i byerne Homs og Idlib.

Ifølge den berygtede TV2-krigreporter Rasmus Tantholdt, der er smuglet ind i Syrien af oprørerne, har de mistet disse bastioner og er spredt i det nordlige Syrien mod grænsen til Tyrkiet, hvorfra der smugles mennesker og udstyr. Tantholdt har svært ved at se, hvordan oprørshæren skal komme igen.

Oprørerne har ellers fremstillet sig som en styrke med bred støtte i befolkningen, der afviste indblanding udefra. Men presset af regeringshærens offensiv har de nu anmodet om militær indgriben fra arabiske og vestlige lande efter libysk forbillede – angiveligt for at beskytte civile.

Talsmanden George Sabra fra Syriens Nationalråd, SNC, kræver også en flyveforbudszone og humanitære korridorer, som skal ’stoppe blodsudgydelserne, som Assad-styrker udsætter uskyldige borgere for’.

Dermed afslører den syriske opposition sig simpelhen som agenter for vesten og den arabiske reaktion.

Assad-regimet gennemførte for nogle uger siden en folkeafstemning om en ny forfatning, der skal etablere et flerparti-system. Nu skal der afholdes valg i maj måned.
Regimet håber dermed at få gjort en ende på opstanden og borgerkrigen.

Det væbnede oprørs politiske hovedkraft Syrian National Council (Det syriske Nationalråd), der har stor intern ational opbakniing med hovedkvarter i eksil, er ifølge rapporter begyndt at smuldre i intyerne modsætninger. Det domineres helt af ‘Det muslimske Broderskab’ (‘Sunnimuslimsk).

En del af den relle opposition i Syrien afviser tilsyneladende SNC’s krav om udenlandsk militærindgriben, og nogle ønsker forhandling med Assad-regimet.

Se
Syriens opposition smuldrer langsomt
Berlingske

Netavisen 17. marts 2012