Krise- og krigsgesandter: Aktivistisk ‘rød’ udenrigspolitik

Leder
Kommunistisk Politik 5, 2012

Krise og krige hænger sammen. For kapitalismen er krige en udvej af de stadige kriser. Og det var også krise og krig, der var på dagsordenen, da den danske statsminister var indkaldt til visit  hos Barack Obama i Det Hvide Hus.

Thorning-Schmidt benyttede lejligheden til at understrege, at hendes regering går direkte i Anders Foghs fodspor, som Obama gør det i George W. Bushs’.

Danmark er USA’s højt betroede væbner i den globale krigspolitik, en allieret, den amerikanske supermagt altid kan regne med. Også til at give en slags international blåstempling af snuskede affærer, hvor Fogh, Løkke og Thorning har slidt kraftigt på Danmarks internationale kredit.

Obama ’roste’ Danmark for luftbombardementerne under NATOs krig mod Libyen. Om Afghanistan sagde han: – Danske soldater har deltaget fuldt ud i missionen og har taget tab, som vi kondolerer familierne for. På grund af den ekstraordinære indsats fra de danske soldater ser vi fremskridt i det område af Helmandprovinsen, hvor de er indsat.

Ellers var det den ny aggression mod Syrien, som ifølge avisreferater stod øvers5tpå dagsordenen. Budskabet var: Assad skal afgå! Thorning kaldte situationen i Libyen for ’afskyelig’. Lige meget hvad USA finder på i forhold til Syrien er det officielle Danmark med.

Men Danmark søger også at ’fremtidssikre’ det nære forhold til USA. Ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq  er ’Arktis Danmarks globale trumfkort’. På grund af Grønland er Danmark en arktisk magt – USA, Canada, NMorge og Rusland de andre, og denne position skal ifølge avisen bruges til at sikre Danmarks positive forhold til USA!

Thorning mener desuden, at i krisetider skal USA og EU/Dk stå endnu tættere sammen. Hun lancerede under  USA-besøget  ideen om et fælles indre marked for EU og USA.


Helle Thorning Schmidt hos Barack Obama

Udenrigsminister Søvndal er allerede vidt berejst som gesandt for Danmarks krige.

Senest har han deltaget i et møde hos de selvudnævnte ’Syriens Venner’ – af demonstranterne uden for mødehotellet i Tunis kaldet ’Syriens fjender’. Denne imperialistiske alliance danner en ramme om støtte til den reaktionære borgerkrig, som  islamiske fundamentalister med støtte fra EU og USA har sat i gang. Søvndal erklærer sig imod en væbnet intervention, en egentlig krig. Men en lanmgtrukken borgerkrig kan også ødelægge et land, og det er planen.

I begyndelsen af december kunne han berette, at alt var fint i Afghanistan, og at Danmark vil være massivt til stede også efter 2014, hvor de danske kamptropper skal ud og erstattes med ’bistand’. Besættelsesmagterne i Afghanistan er dybt forhadt, og i færd med at tabe krigen militært. 

De afghanske krige har fået 10 millioner afghanere til at flygte, ifølge FN. Millioner lever uden for landet. Nu angriber og dræber den afghanske modstand højtstående amerikanske officerer i de afghanske ministerier. Men det går fremad, mener Søvndal.

Den 20. februar var det Libyens tur til en lynvisit fra en udelt begejstret Søvndal, som åbnede et dansk repræsentationskontor og mødtes med topfigurer fra den vest6ligt blåstemplede overgangsregering.

Ifølge Søvndal og regeringens spindoktorer går det nærmest ufattelig godt i Libyen. I Tripoli erklærede den danske udenrigsminister:

– Det er kun fire måneder siden, at krigen sluttede, og det er stærkt opmuntrende at se, hvad libyerne har opnået af fremskridt siden da.

Blandt ’fremskridtene’ kan tælles regulære etniske udrensninger. Berlingske Tidende har besøgt en af de libyske spøgelsesbyer Tawergha, hvor den NATO-støttede sejrende side i borgerkrigen derefter har fordrevet 30.000 indbyggere,  mistænkt for at støtte Gaddafi.

Amnesty International og andre menneskerettighedsorganisationer, som er og har været urimeligt positivt indstillet over for det kriminelle nye libyske regime, konkluderer i en ny rapport, at væbnede militser hærger Libyen, og begår grusomme overgreb i stor stil – mord,  tortur og fængslinger  -  og ’driver klapjagt på libyere og immigranter med afrikansk baggrund, som anklages for at have støttet Gaddafi.’

’Villige Villy’ kaldes den danske udenrigsminister træffende.

Netavisen 2. marts 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne