GØR NOGET, siger vi – GØR OPRØR, ligefrem

Af Gerd Berlev
Kommunistisk Politik 2, 2012

Holdt som tale ved nytårskoncerten ‘Dansk forår’ med bl.a. Arne Würgler og Allan Olsen 21. januar 2012 hos 3f, Valby

Det ligger i luften. 2012 er fra mange sider, i mange år, blevet udråbt som ÅRET, hvor der sker store forandringer.

Ja, det ser vi, klimaforandringer og nye magtbalancer i verden kommer helt ind i vores stuer. Priserne på dagligvarer stiger sammen med arbejdsløsheden, mens Eurostaten og krig mod Iran forberedes.

Verden kan meget nemt komme af lave, så det gælder om at holde fast i de sikre ting, hvis vi selv skal holde hovedet oven vande. Så lad os diskutere, hvornår man er fattig, og Frederik som konge, og så sport naturligvis. Imens håber vi på, at en lottokupon kan løse problemerne.

Først danser vi mod højre, så svanser vi mod venstre og går i betalingsring.

Sidste år på denne tid fulgte vi med på Al Jazeera, hvad der skete på Tahrir-pladsen. I Tunesien var præsident Ben Ali forduftet i al hemmelighed, og så gav Mubarak sig for presset. Siden hen fulgte pladsbesættelser verden over i Madrid, i New York, i Massachusetts og kæmpe demonstrationer i Grækenland, men også i Tyskland, England, Frankrig og Italien.

Det kan nok være, imperialisterne fik travlt. Infiltrering og indblanding i oprørsbevægelserne i de arabiske lande tog fart, og i Italien og Grækenland fik demokratiet et grundskud med indsættelse af teknokratiske regeringer, uden valg og andre indblandinger fra befolkningen.

Regeringerne gik i selvsving og glemte forfatninger og andre demokratiske landvindinger.

Her i landet havde vi travlt med at få valgt en NY regering. Den gamle var slidt op, og den sorte farve var blevet for tydelig. Det lykkedes da også at få fjernet de værste racister og menneskehadere. Nu skulle Danmark i sving.

Hvad står vi så med nu? En arbejdsløshed, der er stigende, fyringer i det offentlige, der åbner en ladeport for nye privatiseringer, kun to års ledighedsperiode og klapjagt på såkaldte socialbedragere. Et arbejdsmarked uden ret og rimelighed for de unge.

Faldende realløn, men ingen udsigt til lønforhøjelser ved overenskomstforhandlingerne. Stigende pensionsalder og stort set ingen efterløn. Faldende boligpriser og stigende huslejer, der sender 20 lejere fra hus og hjem hver dag. Uligheden stiger, de rige bliver rigere og de fattige fattigere.

Dertil kommer truslen om en Eurostat, der åbner nye veje for social dumping og binder os på hænder og fødder, uden mulighed for de nødvendige investeringer i arbejdspladser. Danske tropper er på vej ind i Somalia og måske om lidt Iran, mens krigene i Irak og Afghanistan endnu ikke er slut, hvis man ser på det fra deres side.

De skridt, der tages af regeringerne verden over mod global opvarmning, er helt utilstrækkelige. Fordelingen af mad tilgodeser ikke dem, der sulter. Der produceres varer uden hensyntagen til miljø og sundhed.

Den rige langt mindre end 1 % skraber rigdom, magt og indflydelse til sig, mens resten af verdens befolkning knokler for livets opretholdelse.

Derfor venner: GØR OPRØR – stem NEJ til overenskomster uden lønforhøjelser – deltag i protesterne mod Eurostaten – før vi går i sort!

Netavisen 22. januar 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne