Ø-mærket finanslov

Thorning-regeringen har fået sin første finanslov på plads ved et forlig med Enhedslisten Men Ø-stemplingen betyder ikke at den er rød eller progressiv


Liste Ø’s forhandlere er stolte over resultatet – uden grund

SRSF-regeringen lukkede sig for et par uger siden inde sammen med dens støtteparti Enhedslisten for at forhandle finanslovsaftale.

Situationen mindede om de seneste 10, når VK forhandlede finanslov med O, selvom aktørerne var skiftet ud. Støttepartiet skulle have afsat nogle fingeraftryk på mærkesagerne, men alle vidste at der ville komme en finanslov ud af det.

Med VKO var man sikker på een ting: Der ville være masser af medieballade og trusler fra DF om at forlade forhandlingerne, og i sidste ende ville der komme en sort finanslov ud af det.

Den ny kombination har valgt en anden taktik. Fra dag til dag hørte man om at nu var der opnået forlig på det ene eller det andet område, hvor Enhedslisten havde fået sin politik igennem eller sat et markant stempel. Men lige så sikkert ville der komme et resultat ud af det: Enhedslistens stemmer er nødvendige, og det var der også taget højde for i finanslovsudkastet. Nogle af S/SFs løfter var ikke taget med i første omgang. Nu kunne liste Ø få æren for dem.

Søndag den 20. november var de så færdige. Den ny finanslov er klar til behandling og vedtagelse i folketinget. Men det sker ifølge den formelle procedure først i januar 2012.

’Ansvarlig’ finanslov

– Enhedslisten har været med til at indgå en meget, meget ansvarlig finanslov, sagde den nye sværvægter i regeringen, finansminister Bjarne Corydon (S)

Og ’ansvarlighed’ var et ord, der gik igen i de øvrige regeringspartiers kommentarer. Det er et andet ord for en ’stram’ finanslov, et nedskæringsbudget.

For det er hvad det er: Den gennemfører den forhadte beskæring af efterlønnen og forhøjelse af pensionsalderen og fortsætter grønthøster-politikken over for kommunerne, som betyder tre års fortsatte nedskæringer.  Den fjerner heller ikke halveringen af dagpengeperioden, selvom dens ikrafttræden udskydes et år. Den giver flere penge til politiet og til kongehuset. Spørgsmålet er hvem den er ansvarlig overfor.

–  Aftalen er så ansvarlig, som den skal være, men på indholdssiden er det samtidig en super god finanslov, erklærede økonomi og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Og .Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen erklærede:
– Den aftale, der ligger her, og de mange god ting, vi har fået igennem her, er vi rigtig godt tilfredse med.

Enhedslisten er gået fra at være mod nedskæringer til nu at støtte de indbyggede nedskæringer i finansloven sammen med massive afgiftsforhøjelser, der vender den tunge ende nedad.

Politikskiftet forsvares med, at partiet har fået en stribe positive ting med: Udover fjernelse af de såkaldte fattigdomsydelser er det bl.a. 1500 pædagoger til daginstitutionerne, loft på 28 elever i gymnasierne, 5 ugers ferieret for kontanthjælpsmodtagere, lempelser af kontrollen med arbejdsløse plus andet, herunder også for folk i flygtningelejre.

Folketingets vagthund gøer ikke længere. Den logrer.

Se også gennemgang af SRSF’s oprindelige finanslovudspil:

Finanslov med den tunge ende nedad
KP22, 2011

Om finansloven og Enhedslisten

Enhedslisten historisk
KP23, 2011

Kæmpes der om liste Ø?
KP23, 2011

Netavisen 23. november 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne