LO begejstret for finanslov

Der er glæde bag glasfacaden på Islands Brygge. LO’s formand Harald Børsting kan næppe få armene ned. Det handler om “Rød” bloks blå finanslov, hvor efterlønnen forsvandt.

Kommunistisk Politik 22, 2011

Kampen for efterlønnen blev ført på LO’s kongres i februar 2011 – og blev så helt væk

Glemt er den tabte efterløn, halvering af dagpengeperioden og fordobling af genoptjeningsperioden. Disse problemer er fejet ind under gulvtæppet med en bemærkning om, at medlemmerne må huske, at alternativet med en VK-regering var værre.

Det er vanskeligt at forstå, hvordan Harald Børsting kan få den kabale til at gå op. Nu har LO’s top tilsyneladende en finanslov at varme sig på:

– Det er tydeligt, at regeringen træder i karakter med sin kickstart af økonomien. Den skaber nye job i 2012 og sikrer på samme tid aktiviteten i 2013, mens EU’s henstilling om at nedbringe det offentlige underskud overholdes.

3F, som i forrige weekend truede med konflikt, hvis ikke der blev indkaldt til trepartsdrøftelser, inden overenskomstforhandlingerne går i gang, er også med på noderne:

– Det giver job til mange af vores medlemmer, når almene boliger skal renoveres, og når der investeres i nye veje og bedre jernbaner, siger formand Poul Erik Skov Christensen

Hvorvidt 3F-formanden har lagt den bryske tone på hylden, vides ikke, men regeringen har i hvert fald ikke indkaldt til trepartsforhandlinger endnu.
FTF bifalder også roserne fra LO.

Men også faglig kritik

De offentligt ansatte i kommuner og regioner føler sig overset:
– Seks ud af ti kommuner skal spare på ældreområdet til næste år, og når finansloven ikke tilfører flere ressourcer til den kommunale velfærd, vil vi se endnu flere eksempler på kommuner, der skærer i plejen til de ældre, udtaler FOA’s formand Dennis Kristensen.

Fra Fagligt Ansvar er der betinget ros og kraftig kritik. Erik Steppat fra Fagligt Ansvars sekretariat og fællestillidsrepræsentant for de københavnske pædagoger erklærer, at trods gode takter så mangler finansloven genoprustning af velfærden.

En af de store knaster i regeringens udspil er, at nulvæksten i kommunerne fastholdes.

– Der er brug for at revitalisere det kommunale selvstyre. Kommunerne er blevet frihedsberøvet af den forrige regering. Derfor er det vigtigt nu at slippe kommunerne løs og lade dem selv disponere i stedet for hele tiden at sætte bremsklodser ned, siger Erik Steppat og fortsætter:

– F.eks. har Københavns Kommune mange penge, de må bare ikke bruge dem. Der er nogle milliarder dér, som man kunne bruge til drift og bedre velfærd, hvis kommunen fik lov til at handle selv ud fra de muligheder og behov, der er, siger Erik Steppat.

Under valgkampen lovede den daværende opposition, at der skulle ansættes 3.000 flere pædagoger. Det løfte er helt væk.

Se også

Finanslov med den tunge ende nedad

LO’s krise

Netavisen 18. november 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne