Norsk kommunalvalg: En blodtud til FrP, SV og Rødt

Af Nettmagasinet Revolusjon

Kommunalvalgets vindere blev som forventet Høyre og Arbeiderpartiet. Mens Frp, SV og Rødt har fået klø,  så det forslår.

Med Arbeiderpartiet og Høyre tilbage som ”de to store hovedaktører i norsk politik”, er den gamle politiske konsensus i Kongeriget midlertidig genoprettet.

Især er Høyre bruset frem og har erobret 28 procent af stemmerne. Dette er stort set sket på bekostning af Fremskrittspartiet, som har gjort sit dårligste valg i 16 år. Akkurat det er måske det glædeligste ved årets kommunevalg. Det elendige resultatet for FrP har flere årsager, men Utøya-effekten og partiets rolle som mudderdam for racisme og fascisme er oplagt en væsentlig faktor.

Fremgangen for Arbeiderpartiet (AP) i form af sympatistemmer blev mindre end forventet, kun omkring to procent på landsbasis. For APekattene, det vil sige SV og Rødt, er valget nærmest en katastrofe. Begge er reduceret med en tredjedel siden forrige valg.

For SV (4 %) har nedturen været kontinuerlig lige siden Kristin Halvorsen førte partiet ind i den rødgrønne regering i 2005 og begyndte at spise kameler til frokost, lunch og middag. Kristin Halvorsen siger nu farvel og tak som partileder, og der er dermed dækket op til intern krig om arvefølgen og partiets fremtidige rolle som Stoltenbergs venstre manchetknap.

For Rødt, som mere end nogensinde tidligere har klinet sig op af de rødgrønne, er resultatet endnu en gang en bekræftelse på at endeløse knæfald for det socialdemokratiske faderhus ikke giver stemmemæssig bonus. Endnu mere nedslåede må det være at Rødts anstrengelser for mest mulig at ligne det gamle SV, ikke giver nogen som helst gevinst.

Frustrerede SV-vælgere flygter i panik fra deres gamle parti, men ser ikke et mere og mere højredrejet Rødt som noget alternativ. Enten har de sat sig i sofaen, eller de samler sig omkring det ’ordentlige’ socialdemokrati i stedet for de mindre kloninger. På toppen af det hele er Rødts eget grundfjeld i færd med at forvitre.

En valgdeltagelse på 62 procent er ikke imponerende på baggrund af de talløse opfordringer om at alle måtte gå til valgurnerne i demokratiets navn. Dette er endnu en bekræftelse på at tilliden til det politiske system og de politiske aktører langtfra er overvældende. I tilgift kommer at tendensen til et voksende antal blanke stemmer næppe er aftaget under dette valg.

Valgresultatet på NRK

Originalartikel her

Netavisen 13. september 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne