Folketingsvalg i blåt og ’rødt’

Lars Løkke Rasmussen har langt om længe udskrevet folketingsvalg til den 15. september – og VK-regeringen vil gøre det til et valg om økonomi

– Midt i en verdensomspændende gældskrise står danskerne over for et klart valg: Ukontrolleret gældsætning eller varig velfærd. (…) Regeringen har lagt en sikker og ansvarlig kurs for Danmark – den må vi ikke sætte over styr, sagde den nuværende statsminister på pressemødet, hvor valget blev udskrevet.

”Ukontrolleret gældsætning” eller ”varig velfærd” – stem VKO!

Ingen nyere dansk regering har slagtet velfærd mere eftertrykkeligt end VKO. Talrige nedskærings-reformer er gennemført under påskud af at ’sikre velfærden’ – fra halvering af dagpengeperioden til slagtning af efterlønnen. Og alle de større ’reformer’ har været ledsaget af garantier om, at nu var velfærden reddet langt ud i fremtiden, senest til 2020. Det har altid vist sig kun at være indtil næste nedskæringsreform.

VKO-regeringen har ført den mest uansvarlige økonomiske politik i årtier.  Den stimulerede det store bolig- og gældsboom i det meste af 00’erne og har et kæmpeansvar for den dybe økonomiske krise, som Danmark befinder sig i, hvor mere end hundredtusinde industriarbejdspladser er nedlagt. Og statens gældsætning er i de seneste kriseår bare vokset og vokset.

VKO’s økonomiske politik har reelt bestået i at forgylde de rige – bl.a. med skattelettelser – og tage fra arbejderne og det store flertal ikke mindst i form af dramatiske nedskæringer.

Selvom Løkkes ‘valg’ mellem ‘varig velfærd’ og ‘uansvarlig gældsætning’ er ren fidus, er der valgtaktiske grunde til et økonomi-valg: Det er især her, der findes nogle forskelle på blå og ’rød’ blok. På spørgsmålet om dansk deltagelse i de ulovlige krige i Libyen og Afghanistan eller i ønsket om at annullere de danske EU-undtagelser og indmelde landet i den kriseplagede euro-zone er blokkene enige. Og endnu et valg på fremmedfjendskhed og udlændinge stramninger vil VK tabe efter terroren i Norge.

Den mest markante forskel på det økonomiske område er, at blå blok fortrinsvis vil diktere nye sociale nedskæringer og give nye overførsler til de store virksomheder og de velstående. Det fremgik igen af forslaget til finansloven for 2012, som blev fremlagt for to dage siden. ’Rød blok’ vil lade danskerne arbejde mere som vejen ud af krisen. En time om ugen var det oprindelige bud.

Men forskellene mellem ’rød’ og blå bloks politik er reelt meget mindre, end valgkampen vil understrege. Det meste af dansk politik vil fortsat blive afgjort af det nyliberale EU, som blokkenes ledere er svorne tilhængere af.

Arbejderpartiet Kommunisterne kan ikke anbefale at give en stemme til nogen af de to blokke. Der er ikke noget regulært valg, og derfor anbefaler partiet, at man stemmer blankt.

Se

Der er ikke noget reelt valg: Stem blankt!

Det har også opstillet 12 krav, som en ny regering uanset hvilken blok og farve skal mødes med – for at forsvare de arbejdendes, ungdommens og det store flertals interesser.

Se
12 krav til en ny regering

APK vil være aktiv i valgkampen på dette grundlag.

APKs valgfolder i pdf

Netavisen 26. august 2011