Stadig i krise


Indspark fra DKU
Kommunistisk Politik 14,2011

Protest mod VKO-nedskæringer 2010 - Foto: Lars B. Johannesen flickr

Mens de fleste synes det ser lidt sort ud for dansk økonomi, er finansministeren Claus Hjort som altid optimist. Som en af få mener han,  at “dansk økonomi underliggende er i fremgang”.

Desværre for Claus Hjort og os andre tager recession, konkurser, arbejdsløshed og inflation ikke hensyn til ministerens fornemmelser.

Det er især finanssektoren, der har problemer. Senest med Fjordbank Mors, der er gået konkurs og er blevet overtaget af staten. Samtidigt har flere banker og realkreditinstitutioner fået sænket deres kreditrating, hvilket gør det dyrere at finansiere udlån. Det er et problem, der bliver forstærket af, at Bankpakke2’s statsgaranterede lån udløber i 2013.

Som tidligere er bankverdenen enig med sig selv om, at det ikke er deres skyld det går ad helvedes til, så de vil gerne have flere statsgaranterede lån – et ønske VKO i øjeblikket arbejder på at indfri.

Den dårligere kreditrating og stigende renter i Den Europæiske Centralbank betyder, at den almindelige udlånsrente stiger. Som det ser ud nu, bliver det en ekstra årlig udgift på nogle tusinder for alle os med flekslån. Samtidig skriver selv borgerlige aviser om reallønsfald – inflationen er simpelthen højere end lønstigningerne.

For mange er det ikke en ny situation: Selv de “historisk” høje lønstigninger de offentlige ansatte fik tilkæmpet sig i 2008 endte med et reallønsfald. De færre penge i lommen bliver til færre penge over disken, og for første gang i mange år forventer Danske Bank nulvækst i privatforbruget.

Udover bankkrak og reallønsfald må mange danskere gå på arbejde for dagpenge. Siden VKOs begyndelse er brugen af statsstøttet beskæftigelse vokset støt. I 2010 var 228.000 beskæftiget gennem fleksjob, virksomhedspraktik eller job med løntilskud. Beskæftigelsesministeren Inger Støjberg er begejstret for, at virksomhederne tager socialt ansvar og hjælper ’de svageste’ i gang igen.

Selvom etisk kapitalisme i mange år er blevet fremhævet som verdens fremtid, så drejer det sig stadig om noget så banalt som udbud og efterspørgsel. Hvis en medarbejder i virksomhedspraktik koster det halve af en normalansat, så er det en billig etik.

Virkeligheden ser, som sædvanligt lidt anderledes ud når man kommer udenfor Christiansborgs trygge mure. Ordningerne bliver (mis)brugt til at skaffe sig billig arbejdskraft. Der er utallige eksempler fra byggebranchen, hvor håndværkere med mange års erfaring bliver sendt i jobtræning inden for deres fag. I det offentlige er der mange eksempler på f.eks. pædagogmedhjælpere, der er blevet fyret og efterfølgende erstattet af et tilskudsjob.

I de mere absurde eksempler er det den samme medarbejder.

Der er store problemer i Danmark. Sammenlignet med vores nordiske naboer fremhæver en række økonomer det problem, at væksten i Danmark de sidste 10 år har baseret sig på stigende huspriser. I de andre lande har de forsøgt sig med industri, der giver en lidt mere stabil udvikling.

Det mest interessante i den analyse er, at økonomerne giver VKOs politik ansvaret for problemerne og på ingen måde deler Claus Hjorts opfattelse af en “underliggende fremgang”.

Netavisen 12. juli 2011