Tyrkiet: Valgsucces for Blokken for Arbejde, Demokrati og Frihed og EMEP

Levent Tüzel, tidligere formand for EMEP, blev valg som uafhængig kandidat i IstanbulDet tyrkiske parlamentsvalg den 12. juni gav det regerende AK-Parti en solid majoritet, men ikke tilstrækkelig til alene at kunne gennemføre planlagte forfatningsændringer.

Levent Tüzel valgt som uafhængig kandidat i Istanbul

Alligevel skete der vigtige udviklinger ved valget på den parlamentariske front.

Det tyrkiske valgsystem med en spærregrænse på 10 pct. har i årevis effektivt holdt mindre partier, ikke mindst venstreorienterede, uden for parlamentarisk repræsentation.

Valgloven og loven om politiske partier er levn fra militærkuppet i Tyrkiet i 1980. I de sidste små halvtreds år er 29 tyrkiske politiske partier tvunget til lukning beskyldt for enten at være ’anti-sekulære’ (islamiske) eller ’pro-terror’.

Et af de partier, som således er holdt ude,  er EMEP-partiet, der i 90erne udsprang af det illegale Tyrkiets Revolutionære Kommunistiske Parti (TDKP).

EMEP har været en initiativtager til at stifte en valgalliance – Blokken for Arbejde, Demokrati og Frihed. Hovedkræfterne i blokken er EMEP og det kurdiske Fred&Demokrati Parti (BDP).  I nogle hovedbyer opstillede EMEP uafhængige kandidater, men deltog samtidig i mere end 40 byer landet over som Arbejderpartiet EMEP.

Valgalliancen var en betydningsfuld  succes. Blokken fik 2.5 millioner stemmer (6.7 pct) og 36 deputerede, en fremgang på 15 parlamentsmedlemmer. For at omgå den udemokratiske partispærregrænse opstillede kandidaterne og blev valgt som uafhængige kandidater. Blandt dem er Levant Tüzel, EMEPs formand gennem en årrække, der op til valget frasagde sig formandskab et i EMEP for at kunne stille op som uafhængig kandidat i Istanbul.

Levant Tüzel fik et kanonvalg med mere end 140.000 stemmer.

De uafhængigt valgte kandidater har sluttet sig sammen for at kunne danne en parlamentsblok, som kræver mindst 20 deputerede.

De uafhængige kandidater for blokken har været støttet af hundredvis af fremtrædende personligheder, intellektuelle og kunstnere, og af en række NGO’er og faglige organisationer.

Den palæstinensiske tidligere guerillaleder Laila Khaled deltog i et valgmøde i byen Mersin for en af kandidaterne Ertugrul Kurkcu, og erklærede ved valgkampsfesten:
”Vi har en fælles kamp. Når jeg er her med jer i dag er det fordi jeg ser jeres kamp som min kamp. Vi vil føle sejrens glæde den 12. juni.”

Den fængslede leder af det kurdiske PKK Abdullah Öcalan anbefalede støtte til BDP og i Istanbul til uafhængige kandidater som Tüzel og Sırrı Süreyya Önder.

Under valgkampen var der en del  eksempler på overfald fra  De grå ulve på kandidater og tilhængere af denne valgblok, bl.a. blev to tilhængere af Tüzel angrebet med knive i Istanbul den 29. maj.

Se også
Ertugrul Kürkcü og Sirri Önder er blevet udsat for hærværk og overfald

Blandt de spørgsmål, som vil blive taget op efter valget, er en ny forfatning, som AKP vil gennemføre, og ændringer af loven om politiske partiet og valgloven.

Blokken for Arbejde, Demokrati og Frihed udsendte et fælles valgmanifest, som kan læses her sammen med EMEPs erklæring op til valget
EMEP: About the upcoming elections in Turkey

Se også
6 af 36 nykårede parlamentarikere i fængsel

Netavisen 14. juni 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne