Skruebrækkerfirmaet CSC møder international solidaritet

Der bliver stadig større støtte til kampen mod CSC’s lockout og union-busting – også internationalt

Af Gerd Berlev
Kommunistisk Politik 10, 2011

Fire indere tilkaldt som skruebrækkere vender om da det går op for dem at de er lokket til CSC under falske forudsætninger (Foto: KP)
Fire indere tilkaldt som skruebrækkere vender om da det går op for dem
at de er lokket til CSC under falske forudsætninger (Foto: KP)

Mandag den 9. maj var det 3 måneder siden 120 medarbejdere blev lock-outet fra IT-virksomheden CSC.  De blev frataget telefoner og PC’er købt via aftaler med firmaet og forment adgang til en arbejdsplads, hvor mange af dem har arbejdet i 25 år eller mere. Det var noget af et kulturchok for de fleste, som for manges vedkommende stemte på ”blå blok”.

Det er bl.a. medarbejdere, der i sin tid udviklede CPR og kildeskattesystemet på innovative og kreative måder, medarbejdere, der altid har været loyale overfor kunderne og virksomheden. Nu var de pludselig kastet ud i en arbejdskamp.

En medarbejder sagde: ”Den danske ledelse har i flere år skudt skylden for dårlige resultater på Prosa’s overenskomst. Så nu har topledelsen vel sagt til dem, at de skal se at få afskaffet Prosa’s overenskomst”.

Som dagene og ugerne går viser det sig,  at ledelsen bruger de mest beskidte tricks: De der stadig er i arbejde sættes til at oplære deres efterfølgere under skrap overvågning og med karaktergivning fra dem, der skal oplæres. Skridt fra virksomheden, som Prosa indklager for arbejdsretten, får lov til at samle støv der i 4 uger, mens skridt fra Prosa, der indklages af virksomheden til arbejdsretten, behandles indenfor 48 timer.

Som eksempelvis, når det står i overenskomsten at der kun må ansættes 10 vikarer, og virksomheden så ansætter 100-130 skruebrækkere. Eller når en tillidsrepræsentant fyres på stedet, fordi han ikke var på det sted, hvor ledelsen forventede det (men i øvrigt havde redegjort efter reglerne for, hvor han var og hvorfor) så tillader ledelsen sig til enhver tid at omgå almindelige fagretslige regler og regler, nedfældet i gældende overenskomst.

De har hidtil kun forhandlet på skrømt. Små og store chikaner afløser hinanden: De internet-forbindelser, de lock-outede havde efter aftaler med virksomheden, er nu lukket efter en henvendelse fra CSC til TDC.

Og går det så med de opgaver, der kører på CSC? Ja,  med hiv og sving og gummihjul er det indtil nu lykkedes at undgå for store omtaler i den landsdækkende presse, men sprækkerne begynder at vise sig også udadtil.

Hvorfor skulle forsvarsministeren f.eks. på besøg på CSC, Retortvej, den 9. maj? Det skulle vel aldrig være fordi det nu er kommet frem offentligt, at der er store brud på sikkerheden i behandlingen af fortrolige data fra skat, politi, cpr, statens lønsystemer og forsvaret?

Direktør Carsten Lind har fået tilnavnet Carsten Blind. 375.000 danskeres lønudbetaling, heraf 21.000 i forsvaret, er truet af konflikten og en del udskrivninger og ajourføringer er gået i stå. Af skræk for  ikke at kunne udskrive folketingsvalg, udskrives der nu valglister hver 14. dag.

De fleste lock-outede siger ”Vi oplever at det er bedre at være herude end at befinde sig inde på virksomheden. Mange derinde har nu valgt ikke længere at spise i kantinen, der er for mange skruebrækkere dér.”

Min arbejdskammerat fra den tid jeg arbejdede på skattesystemerne, plejer at stemme på de radikale og har aldrig været i Fælledparken en 1. maj: ”Men da vi mødte DSU’s mange røde faner på vejen til Fælledparken, så fik jeg virkelig et sug i maven, det her er alligevel noget vi er sammen om.”

Og 4 indere, der mødte op med deres vadsække, direkte fra lufthavnen den 4. maj, og så blokaden og fik forklaringen på hvorfor, vendte om igen – og andre tilkaldt fra udlandet har ligeledes valgt at holde sig væk. Det er en konflikt, der kalder på solidaritet, internationalt og nationalt.

Torsdag den 26. maj organiserer Prosa en landsdækkende aktionsdag mod CSC.

David Rovics ved CSC

Which side are you on?
David Rovics playing for the workers of CSC

4.5.2011 KPnetTV

Netavisen 18. maj 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne