Romalove


Indspark fra DKU
Kommunistisk Politik 9, 2011

Romafolkets historie er knyttet nært sammen med Europas historie. I opgangstider tolereret, i krisetider forfulgt.

Siden boblen sprang i 2008, har verden været i krise. Økonomien i EU er katastrofal. Flere lande kæmper med enorme underskud, stigende inflation og voksende arbejdsløshed. Alle lande “trimmer” den offentlige sektor i et forsøg på at lade “de stærkeste skuldre bære de tungeste byrder” – altså sende regningen til arbejderklassen. Holdningen til romaer er gået samme vej som økonomien.

Sagen om de 23 romaer, der blev udvist for at være fattige og sove i telt, er velkendt. Det samme er beslutningen om at trække udvisningen tilbage. En beslutning, der kom, efter højesteret slog fast, at man skal begå kriminalitet, før man kan blive udvist for at have gjort det. Denne forhindring er de ansvarlige ministre allerede i gang med at overvinde.

Det er prioriteret højt, hvilket justitsminister Lars Barfoed slår fast i en pressemeddelelse om sagen: “Det er helt uacceptabelt, at et større antal udlændinge kommer her til landet og ernærer sig ved pågående tiggeri eller tyverier m.v.”

Det er lidt skræmmende, at justitsministeren ikke kan se en grundlæggende forskel på tiggeri og tyveri, men det er en fejl, han deler med flere. Barfoed lover i pressemeddelelsen at styrke politiindsatsen mod tiggerne fra syd og glæder sig over, at integrationsministeren ser “på mulighederne for at få ændret EU’s opholdsregler, så der skabes en udtrykkelig mulighed for at udvise EU-borgere, der på den måde forstyrrer den offentlige orden”.

Sagen og efterspillet er absurd. De danske myndigheder arbejder nu seriøst på at ændre loven, så udlændinge kan smides ud af landet for at sove i en forladt bygning. Formålet med ‘romalove’ og ‘romapoliti’ er at aflede opmærksomheden fra virkeligheden. En virkelighed, hvor Danmark er involveret i 2+ krige og velfærdssystemet er ved at blive afviklet. Tiggere, der bor i telte, er ikke et problem, og hvis de er lommetyve, er det heller ikke et problem.

Desværre findes Christiansborgs holdning til romaer (og andre udlændinge) også blandt mere almindelige mennesker. Hetzen mod flaskesamlere på sidste års Roskildefestival er et godt eksempel på, at svinsk opførsel er rimelig udbredt.

Grundlaget for racistisk lovgivning er den fremmedfjendske politik, der er blevet prædiket i mange år. Hvert år har det vist sig, at grænsen for det acceptable har flyttet sig. Og det vil fortsætte, så længe den racistiske propaganda fortsætter. I Ungarn er de nået længere end vi er, dér gennemfører fascistiske organisationer marcher mod romaer. Men budskabet er det samme som her: Det er deres skyld, det er dem, der er problemet, de må væk.

At blive smidt fra by til by og fra land til land er en skæbne, romaer har lidt i hundreder af år. De er brutalt blevet undertrykt og har derfor altid befundet sig på bunden af samfundet, hvor livet ikke altid er så pænt som i Bo Bedre. For en presset politiker er det belejligt at kunne pege på nogle andre. Nogle andre, der altid er de nederste, som så bliver tvunget længere ned.

Romaers sociale problemer er ikke anderledes end andre folks sociale problemer. Og som for alle andre starter løsningen med arbejde og uddannelse til alle.

Netavisen 26. april 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne