CSC: En udvikling mod afvikling

Stemningsbilleder fra en arbejdsplads i konflikt

Af Gerd Berlev

Gerd Berlev (med megafon) ved den ‘virtuelle’ blokade af CSC 5. april 2011

På lampen, i potteplanten og alle andre steder, fantasien fejler ikke noget, når der skal findes et sted at placere en ballon på kontorerne. Vi er på CSC, Retortvej 8 i Valby tirsdag den 5. april.

I morges blev medarbejderne mødt af de lockoutede og strejkende kolleger og en del andre, der delte balloner ud ved porten påtrykt konfliktsloganet Vækst med TRYGHED.

En tillidsrepræsentant fortæller, at han blev kontaktet af en afdelingsleder:
– ”Vi har et sikkerhedsproblem.
– ”Hvad vil det sige?”
– ”Jo, varmen fra pc’erne kan få alle de balloner til at sprænge.

Med alvor i stemmen svarer sikkerhedsrepræsentanten:
– ”Det lyder som et alvorligt problem. Jeg skal se nærmere på det. Hvor har du konkret problemet?
– ”Jamen i alle kontorerne.
– ”Det vil jo så tage noget tid at besigtige det,” lyder svaret.

En lockoutet fortæller:
– ”Jeg underviste nogle af lederne, og kurset var omtrent afsluttet, dog manglede den certificering, der gjorde, at de havde tilladelse til at udføre de funktioner. Tilbage var min medhjælper, som ikke havde de nødvendige kvalifikationer til at kunne afslutte undervisningen. Ledelsen besluttede så, at der skulle rettes henvendelse til CSC-afdelinger i udlandet for at få en instruktør, der kunne afslutte forløbet, og medhjælperen rettede henvendelsen, som han blev bedt om. Men jeg var jo den, der underviste i de udenlandske afdelinger, så heller ikke dér fandtes den nødvendige ekspertise.”

Der flyttes rigtig meget rundt på medarbejderne, der indrettes nye arbejdspladser, som tilsyneladende forberedes til andre, der skal overtage arbejdet. Der kommer nye medarbejdere dagligt, fra danske vikarbureauer, fra CSC-afdelinger i Belgien, England, Tyskland, Australien, fra Litauen, Indien, ingen har det fulde overblik.

Mainframe-afdelingen har i mange, mange år siddet samlet. Nu er halvdelen flyttet til en anden lokalitet. Nye medarbejdere skal oplæres til at kunne overtage mainframe-funktionerne. Den fælles videnspulje, som kunne bruges ved det tætte arbejdsfællesskab, er således ikke til rådighed, og meget viden kan derfor slet ikke overdrages.

Det forekommer, at når viden skal overdrages, flyttes en leder til at sidde lige bagved. Det er et helt enormt pres for medarbejderen, der på den måde har øjne i nakken og bliver overvåget.

Det er dog de færreste ledere, der ved nok til at kunne kontrollere, om alt nu bliver overdraget. Kvalitetssikringssystemet, der blev indført op gennem 90’erne, viser nu sit virkelige formål: Her er alle arbejdsprocedurer beskrevet i detaljer, og hvem der udfører dem, er underordnet.

Om det så er overholdelsen af det, der sikrer kvaliteten i arbejdet, er en anden sag. Det forlyder da også allerede, at visse kunder har haft problemer med nedbrud af systemer.

De tomme kontorer, overvågningen og usikkerheden på arbejdspladsen er således en faktor, der forværrer arbejdsklimaet voldsomt. Der forberedes derfor en aktion på den årlige arbejdsmiljødag den 28. april. De konfliktende uden for arbejdspladsen siger da også:

Helst vil jeg jo i arbejde, men lige nu er jeg glad for, at jeg ikke er på arbejdspladsen”.

Netavisen 17. april 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne