Spreder danske bombefly forarmet uran (DU) over Libyen?

Der er voksende bekymring for at Libyen i mange år fremover vil være radioaktivt forurenet på grund af brugen af forarmet uran (DU) under de massive bombardementer fra USA’s og NATOs side.

Det er ikke officielt indrømmet, at der er brugt sprænghoveder eller bomber med det radioaktive stof DU i Libyen. Men DU bruges omfattende i produktionen af missiler og bomber, og det er bevist, at DU-forstærkede våben er brugt flittigt under den vestlige krigskoalitions og USA’s krige i de sidste årtier.

Det gælder tilbage til den første Golf-krig 1990-91, krigen mod Jugoslavien i 1999,  Afghanistan fra 2001og  den anden Irak-krig fra 2003.Alle disse steder har virkningerne vist sig på sigt  i form af misdannelser, aborter, voksende antal kræfttilfælde og mange andre skadevirkninger.

Der er formentlig spredt store mængder af DU af de fly fra USA og NATO, der i Libyen-krigens første dage ikke bare smadrede Gaddafis luftvåben og antiluftskyts, men også bombede tanks og stoppede offensiven mod de NATO-støttede ’rebeller’.

Se
Steve Beckow: A humanitarian disaster is being staged in the Libyan desert

De danske bombefly blev først sat ind, da Gadaffis luftvåben var sat ud af spillet, men det er oplyst at de blandt andet har bombarderet regeringshærens tanks.

De 6 danske F16 fly har kastet flere bomber i hurtigere tempo end noget andet steds, hvor de har været sat ind i de ulovlige krige, det officielle Danmark deltager i. På de første 14 dage kastede de 126 ’præcisionsbomber’ på 50 togter.

Ifølge militæret er halvdelen af den brugte ammunition 500-punds-bomber af typen GBU-49, den anden halvdel er 2000-punds-bomber. Det forlyder at bombebeholdningerne er ved at være brugt op, og at militæret overvejer at låne hos allierede.

Disse bomber koster hhv. 300.000 og 200.000 kr. stykket. Bare bombetogterne har allerede kostet de danske skatteydere 31.5 millioner kroner. Den samlede pris for Libyen-eventyret bliver langt højere.

Spørgsmålet er om den danske bomberegn over Libyen også er radioaktiv, og om Danmark er med til at forurene ørkenlandet med DU?

Se også
Forarmet uran: En underlig måde at beskytte civile i Libyen
Af David Wilson, Stop the War Koalitionen, UK

Netavisen 5. april 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne