Krigen mod Libyen fordømmes over hele verden

Nu må den danske antikrigsbevægelse på banen, siger Troels Riis Larsen, talsmand for Arbejderpartiet Kommunisterne

Den amerikansk-ledte krig mod Libyen startede med massive raketangreb og bombardementer fra luften og fra krigsskibe og undervandsbåde i Middelhavet. Der har været gennemført angreb på militæranlæg og på tropper fra den libyske hær forskellige steder i landet og på Gadaffi-regimets hovedkvarter. Danske fly har deltaget i de uophørlige angreb fra fly, der ikke mindst udgår fra baser i Italien.

Mange libyere – indbefattet mange civile  - har mistet livet, siden den ulovlige krig sattes i gang lørdag.

Officielt foregår krigshandlingerne ikke i NATOs navn, og USA forsøger at give indtryk af, at landet nærmest er blevet presset til at gå ind af Gadaffis offensiv mod oprørsstyrkerne, som var ved at blive trængt tilbage, og af England og Frankrig, der har hidset til krig. Men det er USA, som står i spidsen, og USA og NATO, som strukturerer angrebene.

Til lejligheden er dannet en ny ’koalition af villige’, som udover USA og Canada tilsyneladende omfatter de tre gamle europæiske kolonimagter ved Middelhavet Italien, Frankrig og Spanien samt UK og Danmark plus et par symbolske arabiske stater Qatar og De Forenede Arabiske Emirater. Norge er også med og ny i frontlinjen i de imperialistiske krige.

Voldsomheden i angrebene, der minder om det indledende ’Shock&Wawe’ i Irak for 8 år siden, i marts 2003, har chokeret mange verden over, som har troet at en No fly-zone drejede sig om at forhindre libyske fly i at operere i libysk luftrum.

Den formelle krigsbeslutning i FN blev presset igennem meget hurtigt, og ganske kort derefter gik angrebene i gang. Det danske folketing nåede på en enkelt dag at tilsluttet sig en ulovlig angrebskrig og sende 6 krigsfly af sted mod et land, som ikke på den fjerneste måde har udgjort nogen trussel mod Danmark. Påskuddet om at det handler om at redde civile libyske menneskeliv er i det første timer blevet udstillet som en krigsløgn.

Med angrebet på Libyen skal endnu en på listen over USA’s fjendestater – som George Bush kaldte ’ondskabens akse’ – elimineres. Det betyder tusindvis af døde, en ødelagt infrastruktur og socialt kaos. Bombardementerne er et effektivt stop for den arabiske revolution i Libyen.

Den arabiske Liga blev indforskrevet til at støtte krigen, og er brugt som et hovedargument for at udløse den. Men kun en lille stribe lande støttede et flyforbud, og nu kritiserer generalsekretæren Amr Moussa de omfattende ødelæggelser, krigen allerede har afstedkommet. Amr Moussa ønsker at blive ægyptisk præsident, og modstanden i de arabiske landes befolkninger mod Vestens nye krig er massiv. I en række arabiske lande har der været protester mod krigen.

Den afrikanske Union har fordømt krigen og kræver øjeblikkelig indstilling af bombardementerne og en forhandlingsløsning. En række latinamerikanske statsledere med Hugo Chavez i spidsen har fordømt den imperialistiske aggression, mens Kina og Rusland, der skammeligt undlod at nedlægge veto i FNs sikkerhedsråd, har kritiseret angrebets voldsomhed.

Et veto ville imidlertid ikke have forhindret krigen. ’Koalitionen af villige’, indbefattet den danske regering, var parat til at gennemføre den under alle omstændigheder. En omfattende krig som i Libyen kræver måneders militære forberedelser, som er gennemført af USA og NATO. I ugevis op til krigen har britiske soldater været aktive i Libyen.

Også i de krigsførende lande har der været protester. De første demonstrationer er allerede afholdt i USA.

– Nu må den danske antikrigsbevægelse på banen, siger Troels Riis Larsen, som er talsmand for Arbejderpartiet Kommunisterne.

– Der bliver nu truffet forberedelse til at iværksætte en demonstration på lørdag. Enhedslistens totale krigen og kapitulation for krigstilhængerne gør det nødvendigt med nye initiativer. Men store dele af venstrefløjen, og også rigtig mange medlemmer af Enhedslisten, fordømmer krigen og den danske krigsdeltagelse.

I UK , USA og en række andre krigsførende lande planlægges større demonstrationer i den kommende tid.

USA’s og krigskoalitionens skjulte krig mod befolkningen i Bahrain med Saudiarabien er allerede mødt med protester i Danmark, blandt andet med en demonstration i Århus lørdag.

Den danske antikrigsbevægelse fra initiativet Stop Terrorkrigen og Nej til krig over FredsVagten til de pacifistiske organisationer i fred.dk og Fredsakademiet har alle fordømt den ulovlige krig mod Libyen.

Netavisen 21. marts 2011